Åh Att Vara 20 År, Ha Snedlugg Och Vara En Del Av En Subkultur


När Solen Går Ner Bakom Sjöbloms Dass

...ja då är det vår.
Ja. Det är sant. Jag går runt och ser vårtecken. Tänkte på det idag, när orten där jag bor drabbades av sitt vid det här laget traditonella bombhot. En hel del saker man kan observera just nu brukar man kunna se just när våren står för dörren.

Går man på promenad får man kryssa mellan de välkända halvfrusna hundbajsarna som varje år ger uttrycket "det som göms i snö kommer upp i tö" tung substans.

Läser man sportsidorna i tidningen kan man konstatera att Leksands IF har tagit sommarsemester. Som alla vet så är det är ett av de allra säkraste tecknen på att lövsprickningens tid nalkas.
Mycket snart kommer MoDo hockey sparka de flesta av sina tränare, spelare, materialförvaltare, godisförsäljare et cetera. Tidningen Ångermanland kommer förklara att allt som sker är, i biblisk mening, av godo och att MoDo nästa år kommer gå minst till semifinal.
MoDo kommer strax hitta på någon ny, stolt slogan, som brukligt är på vårkanten. "The Heart Of Hockey" har ju devalverats och stolta proklamationer om revanscher och slutspel har fått stryka på foten. Jag tycker man borde ställa ner siktet en smula. Anpassa tonläget till verkligheten lite mer kanske. ”The Heart Of Rollator” kanske vore något? Skulle kunna kombineras med en satsning mot den lite äldre publiken, dvs de som är jämnåriga med majoriteten av spelarna. Mattias Timander visar sina favoriter från landstingets hjälpmedelsförråd, Per Svartvadet bjuder på Kungen av Danmark bröstkarameller i periodpauserna, Hans Jonsson manekängar bråckbandage.

Läser man närmare på sportsidorna kan man se att distriktets fotbollslag börjat spela träningsmatcher. Flera av lagens äldre spelare har, som vanligt, tvekat inför framtiden. Men nu verkar fler och fler av dem ha bestämt sig för att fortsätta. Här är det på sin plats att verkligen betona att det inte på något sätt har att göra med att de här spelarna vill undvika den tråkiga löpträning som utförs under perioden december till slutet av mars. Det har inte heller, inte på något sätt, något att göra med att de eventuellt har ägnat de senaste veckorna åt att förhandla fram bättre villkor. Som till exempel bättre lön. Vilket blir lättare när seriestarten närmar sig och trupperna på sina håll ser tunna ut. Självfallet har inget sånt spelat in. Bara helt andra faktorer.

Våren doppar alltså tårna lite försiktigt och känner av temperaturen. Snart kommer den göra ett svanhopp och slå ut i full blom. Horder av tonåringar med huvudena proppade med billigt mousserande vin kommer strax vråla om att de är så jävla bra utanför den lokala gymnasieskolan. Inte långt därefter kommer blandmissbrukarna inta parkbänkarna utanför sagda skola. Och då är det vår på allvar.


Nörderi De Luxe

Brukar prata musik med en tonårskille på jobbet. Träffar på honom i gymmet lite nu och då. Jag spelar lite låtar som finns på skivorna som ligger och skräpar där. Han har alltid mycket åsikter. Han gillar Lars Winnerbäck, Britney Spears, Kiss och Crucified Barbara. Han har högst översiktlig koll på äldre musik. Kanske lite typiskt tonåringar idag? Hans intresse är inte att ta fel på hursomhelst. Jag beslöt mig för att sätta samman en bland CD med lite (med hans mått) äldre artister med lite mer...skavisäga...substans än Britney Spears? <
Fick verkligen hålla igen för att inte gräva ner mig i obskyra låtar. Tog några helt uppenbara men försökte också lägga in några mer ovanliga fast ändå kanonbra låtar. Målsättningen var litegrann att presentera musik från mitten av 50-talet till slutet av 90-talet. Litegrann utgick jag från det jag visste om hans smak. Men bara lite. En spännande uppgift för en praktnörd som undertecknad.
Spellistan?
Här är den:
Tåg, Jakob Hellman
Jumpin' Jack Flash, The Rolling Stones
Come As You Are, Nirvana
Uncle Johns' Band, The Grateful Dead
Heart Of Gold, Neil Young
Family Affair, Sly And The Family Stone
Teenage Lament 74, Alice Cooper
Heroe, David Bowie
Sweet Jane, The Velvet Underground
Losing My Religion, R.E.M.
A New England, Billy Bragg
Subterranean Homesick Blues, Bob Dylan
September Gurls, Big Star
Cannonball, The Breeders
And Your Bird Can Sing, The Beatles
Home Again, Carole King
Sparkys Dream, Teenage Fanclub
Let It Rock, Chuck Berry
Friday I'm In Love, The Cure
Let's Stay Together, Al Green
Little Wing, Jimi Hendrix
Tommy Gun, The Clash
There, There My Dear, Dexys' Midnight Runners
The Biggest Lie, Elliott Smith
Tell It Like It Is, Aaron Neville


(Inte) Läst: Popcorn av Ben Elton

Började på denna, men nästan direkt började jag bläddra stora sjok. Vred mig av pinsamhet när det kändes som att författaren själv på ett klumpigt sätt ville försöka pusha för sina egna åsikter i frågan om vad man kan visa avseende våldsamheter på film, vilket ansvar filmskaparna har osv.
Inte roligt alls.
Det är konstigt eftersom en av de roligaste TV serier jag vet är Black Adder, som ju är författad av Ben Elton. Om jag inte är ute och seglar så var han också med på The Young Ones som jag också tycker är bra. Det här är andra boken av honom jag ger mig på. Den första tyckte jag var dålig, den här ännu sämre. La bort den efter kanske 100 sidor.

Att Förvandlas Till Sina Föräldrar?

Läste en text författad av en kvinna som var förskräckt över att hon blev alltmer lik sina föräldrar. Det där har man ju hört otaliga gånger. Så ofta att det starkt gränsar mot att vara en klyscha. Själv är jag mer rädd att mina barn ska förvandlas till mig. Inte för att jag är särskilt missnöjd med att vara mig själv. Jag är däremot klart ofullkomlig. Medan mina barn är - fullkomliga! Ibland tycker jag att se på mina barn påminner om att se mig i spegeln men bara se mina positiva sidor återspeglas. Förutom då ett antal bra sidor som jag själv inte är i närheten av att vara begåvad med.

Jag har ingen särskild rädsla att förvandlas till mina föräldrar. Troligen liknar jag dem på många sätt. Har man bott med någon i nästan 20 av sina mest formbara år kommer det självklart att märkas. Successivt får jag möjligen en djupare insikt i hur de fungerat och tänkt. Vid det här laget har jag förstås insett att de inte kan allt och att de inte vet allt, vilket jag möjligen trodde när jag var barn. Alltmer inser jag att de, när jag växte upp, nog faktiskt inte visste mer än vad jag själv vet idag, när mina barn växer upp. Och det är ju fan inte mycket!

De här tankarna har viss bäring mot en teckning jag såg för någon dag sedan. Det var Jan Stenmark, givetvis. En bild på ett bombplan som fäller sin dödliga last. Bildtexten (ungefär) : ”mamma kallade fingret som öppnade bombluckan för ”slickepott””.
Massmördare, våldtäktsmän, bombpiloter ja rentav Sir Alex Ferguson; alla har de burits inuti en förälders kropp. De har fötts fram under stora smärtor, ammats och skötts om, kramats och pussats. Man har bytt blöjor och torkat spyor. Jag skulle tro att så gott som alla människor åtminstone någon gång blivit betraktade av föräldrar som känt en överväldigande kärlek. Jag vet förstås att många av de som senare blir grova brottslingar har en allt annat än puttinuttig uppväxt, att många av dem rentav själva utsatts för grova övergrepp under uppväxten.
Men. Ändå.
Jag tycker resan från ”slickepott” till ”bomblucka” är oerhört tankeväckande.
På ett ganska hjärtskärande vis.


Odyssé I Ångermanland 2

(scrolla ner för del 1!)
När jag öppnade ögonen igen befann jag mig i en industriort.
Centrala nervsystemet tickade igång, dopaminkranarna i hjärnan vreds på till full fräs.
Är man en gång uppväxt på en industriort känner man genast igen atmosfären. Aromen från koksverket i Luleå kräver möjligen viss tillvänjning för att riktigt uppskatta. Det är litegrann som att lära sig dricka kaffe, äta oliver eller att lyssna på Bob Dylans sångröst: det kan finnas en spärr man måste övervinna.
Doften från Väjafabriken sveper in mig i en trygg, hemtrevlig kokong.
Jag glider sakta över Sandöbron och lamslås av vyn som breder ut sig framför mig. Det är bedövande vackert. Inte som Norrbotten förstås, men vad är väl det? Tänker att här är så fint att man tammefanken kunde bo här. Inser sedan att jag ju faktiskt bor just i den här kommunen sedan flera år och jag blundar av välbehag.

När jag tittar igen befinner jag mig invid en man som knäböjer på en grönvitröd matta.
Framför honom hänger ett fotografi av Peter Forsberg. Mannen vänder ansiktet mot skyarna. Ur hans strupe kommer ett gutturalt läte. Diffust urskiljer jag vad han säger:
”Do-mar-jä-vel, do-mar-jä-vel, do-mar-jä-vel”.
Han vänder ansiktet ner mot mattan.
Hela proceduren upprepas sedan två gånger till.
Jag inser att jag nu befinner mig i Örnsköldsvik.
Jag noterar att mattan är placerad så mannen knäböjer vänd mot Domsjö.
Mannen avslutar sin ceremoni med att göra tecknet hockeydomarna visar för interference och lägga in en snus.

Jag beslutar mig för att försöka lära känna honom lite närmare. Eftersom han helt uppenbart är väldigt intresserad av idrott tycker jag det vore intressant att utvidga min bild av honom. Jag undrar vad han tycker om internationell politik. Jag frågar honom vad han anser om upproren i arabvärlden.
Hans ögon smalnar till springor.
- Jag ska berätta vad jag tycker, väser han. Det är DOMARNAS fel.
- Domarna?
-Ja. Wolmer Edkvist, Patrik Sjöberg, Börje Johansson [han spottar hastigt tre gånger över sin axel efter att ha sagt det sista namnet]...hela det där jävla gänget. De är mänsklighetens fiender. Litegrann är Fredrik Andersson också det. Iallafall är han det när Modo inte vinner.
-Ja Modo är allt er stolthet här i Övik?
-Stolthet och stolthet....Vi vet att vi är bäst så länge vi tillåts vara det. Men vi motarbetas hela tiden. Dels finns en konspiration som omfattar hela domarkåren. Jag brukar inte klaga på domarna men alla vet att det gäller speciella regler just för Modo. Om du undrat varför Modo inte vinner SM varje år så är det därför. Och som om det inte räcker med det motverkas laget av ledningen. En gång fick laget rentav order från klubbledningen att lägga sig. Borta mot Brynäs i SM finalen där Sedinarna var så bra. Alla vet att det var så. Dom fick läggorder, annars hade dom givetvis aldrig förlorat där.
Drömmen börjar nu tangera verkligheten på ett mycket förvirrande sätt.
Exakt den här konversationen har jag hört förut. I verkligheten.

Framför mig ligger E4 öppen. Den leder norrut mot det avlägsna Kaanans land.
Jag går in på Max och beställer ett skrovmål.


Läst: Livet av Keith Richards

Vad: Självbiografi av The Human Riff, Keith Richards.
Jag tyckte: Känns som man lyssnar på Keith Richards som pratar fram sitt livs historia. Någon rätlinjig berättelse är detta alls inte. Tycker formen passar bra för den här historien.
Litegrann får jag känslan av att detta är bara en hint av vad som kunde varit en riktigt skandalöst underhållande självbiografi. Kanske är det väl just det man förväntar sig av en självbiografi av The Human Riff, mannen, myten, legenden Keith Richads. Med all sannolikhet är det också därför man lägger in en riktigt drogdrypande historia direkt i början av boken, för att man inte ska tappa intresset när man sedan får läsa om Keith Richads uppväxt. Visst förekommer det drogeskapader, men jag gissar att man skulle kunnat fylla en hel bok lika omfattande som den här med enbart händelser från deras USA turne 1972. Dock håller han igen en aning där och jag tycker det bara stärker boken.
Tycker den bästa delen och mest underhållande delen behandlar tiden fram till mitten av 70-talet. Bilden man får av honom därefter blir lite förbittrad tycker jag. Även lite trött. Jag bläddrar rentav förbi en del på slutet. Tycker det är intressant att läsa om hans relation till övriga Stones. Den enda han riktigt respekterar av dem verkar vara Charlie Watts och litegrann också Ron Woods. Relationen till Mick Jagger framstår som ofantligt komplicerad. Det är intressant att notera att även de allra mest framgångsrika, berömda och kända personerna som existerar hakar de upp sig på småsaker och gnäll precis som vem som helst. Nästan mer än vem som helst annars, rentav. Jag menar, trots allt så jämför han här sin penisstorlek med Mick Jagger. Kanske inte en av de främsta kriterierna man skulle ta upp för att beskriva samarbete med en nära kollega sedan 50 år tillbaka?
Beyg: 3

Läst: Jane Eyre av Charlotte Bronte

Vad: Jane växer upp under kärlekslösa förhållanden hos avlägsen släkting. Hamnar så småningom som guvernant hos den mystiska Mr Rochester. Inte helt oväntat uppstår romantik.
Jag tyckte den här var överraskande bra. Jane är överraskande modern, det är ändå en figur sprungen ur 1800-talet. Man anar en god psykolog hos författaren, sånt gillar jag. Läste den på engelska, vilket gjorde att läsningen drog ut på tiden. Men det var värt det, tror den skulle tappa mycket i översättning (måste dock sägas att genom nästan hela boken så används uttrycket "ejaculated" när någon utropar någonting. Och de utropar en hel del. Känns väl som det uttrycket i rätt hög grad har en ganska annorlunda betydelse numer?). Handlingen har en del oväntade vändningar, men jag tycker ibland den blir för långdragen. Stör mig litegrann på en del sammanträffanden som blir alltför fantastiska. Men totalt sett en bra bok, välförtjänt klassiker.
Betyg: 4

Läst: Skräck Och Avsky I Las Vegas av Hunter S Thompson

Vad: Hunter S och hans "advokat" åker till Las Vegas för att rapportera från ett rally. Och - enligt dem själva - för att leta efter The American Dream. Själva handlingen sedan går väl i korta drag ut på att de tar enorma mängder olagliga och synnerligen ohälsosamma preparat och ägnar sig åt diverse märkligheter.
Jag tyckte: att det är väldigt underhållande skrivet. Det är skrivet i första person och berättarjaget benämner sig själv "Hunter Thompson". Man kan som vanligt i de fallen frestas att sätta likhetstecken rakt av mellan berättaren och författaren, men det är väl tveksamt? Om inte annat verkar det märkligt att man så pass detaljerat kan återge vad som händer efter man varit vaken i 80 timmar i sträck och tryckt i sig litervis med starksprit. Dvs helt oräknat de kopiösa mängerna "sinnesvidgande" droger man också sätter i sig i den här berättelsen. Rekommenderas ialllafall. Hade sett filmen och föga förvånande så var det här bättre.
Betyg: 4

Läst: Uppslukad - En Fängslande Historia Om Torsdag Nesta av Jasper Fforde

Vad: Jasper Fforde släpper loss litteraturdetektiv Nesta ännu en gång. Handlingen liksom förut inte mycket mer än en ursäkt för att redovisa en enorm massa ideér och infall.
Jag tyckte: Samma ideér som fanns i föregångaren finns här, fast de har tagits ett steg tilll, vridits till ännu ett snäpp. Tycker också boken är klart bättre. En aning besviken på slutet dock. Hade det varit gymnasiet hade det här varit "en stark trea" om "Var är Jane Eyre?" var "en svag trea".
Betyg: alltså 3

Läst: Märkta Kort av Charles Bukowski

Vad: Ännu en novellsamling av Bukowski. Ämnena är de kanske förväntade.
Jag tyckte: Bra såklart. Dock tyckte jag inte den var riktigt lika bra som de två andra novellsamlingar av Bukowski jag läst, bitvis snudd på...trött? De jag gillade mest var nog novellerna på slutet, speciellt den när två bittra människor diskuterar författaren "Fuckowski".
Betyg: 3

Läst: Världens Lyckligaste Folk - En Bok Om Danmark av Lena Sundström

Vad: Lena Sundström reser till Danmark och gör ett långt reportage med utgångspunkt från Dansk Folkeparti.
Jag tyckte: Var förväntansfull inför läsningen av denna. Hennes första bok var en av de bästa jag läst i sin genre, en femplussare. Jag blir väl inte direkt besviken men inte heller överväldigad. Återigen är det insiktsfullt och roligt skrivet. Lite extra träffande är det att jag läste ut denna igår och idag har Ulf Nilsson en krönika i Expressen som tagen direkt ur Dansk Folkepartis retorikbok så som jag läst om den här. En lite krypande känsla infann sig där, för det jag tycker den här boken framförallt handlar om är hur DFolkeparti sakta men säkert förändrar det danska samhällsklimatet genom att deras retorik och argument sprider sig till mer etablerade opinionsbildare. Som t.ex. Expressen då. Varför då bara betyg 3? Tja, bland annat för att jag tycker Lena Sundström kunde avstått att referera till popkultur och filmer riktigt så mycket som hon gör. Tycker inte det tillför så mycket för mig. Men. Vafan. Kunde nog satt betyg 4 men är på en aning dåligt humör idag. Tack vare Ulf Nilsson.
Betyg:3

Läst: Ordets Makt Och Vanmakt - Mitt Skrivande Liv av Jan Guillou

Vad: Just vad titeln anger; en resume över hans karriär.
Jag tyckte: Gillar numer Jan Guillou mycket mer såhär eller som kolumnist än som skönlitterär författare. Han är rolig, gubbfan. Här är han också förvånansvärt ärlig, även om det innebär att framställa sig själv i mindre god dager ibland. Det jag gillade minst var det nyskrivna kapitlet om KGB affären. För mig var det ett lite för långt försvarstal som inte höjde läsupplevelsen. Någon sorts tillägg var den historien kanske värd, men över 80 sidor? Ändå, som helhet, riktigt bra.
Betyg: 4

Läst: Var Är Jane Eyre? av Jasper Fforde

Vad: Vilt spretande fantasihistoria i ett fiktivt åttiotal där Krimkriget fortfarande pågår.
Jag tyckte: att fantasin är imponerande. Flera som läst boken refererar till Monty Python och Douglas Adams och det är kanske förståeligt. Men jag fastnar inte i storyn riktigt. OK att en så här fantastisk skröna kanske aldrig kan bli riktigt jätterealistisk eller trovärdig, men jag rycks inte med som i de likaliedes fantasirika Liftarens Guide, Life Of Brian eller Slakthus 5. Tycker berättelsen blir bättre på slutet. I övrigt ok men inte mer. Alla ingridienser finns för att jag verkligen borde gilla den här anrättningen, men dess värre.
Betyg: 3

Läst (igen): Coq Rouge av Jan Guillou

Vad: Första boken om Hamilton. Utgångspunkten är en utredning av ett mord på en hög SÄPO tjänsteman.
Jag tyckte: Läste den här för jättelänge sedan och läste så om den nu. Kan aldrig tro att jag riktigt fattade boken då när jag läste den första gången och var sådär 15-16. Visste inte mycket om Palestinakonflikten, PG Näss osv. Den stora behållningen idag var just att ha den som en sorts tidsdokument. Jag kände igen händelser och personer, ibland personer jag bara kände igen namnet på som t.ex. Abu Nidal. Det var en figur jag hörde talas om på 80-talet utan att jag egentligen reflekterade över vad han gjorde. Finns ju en del actionsekvenser med också och jag kan tänka mig att mitt tonåriga jag gillade dem bäst. Nu hoppade jag över dem. Ändå helt o.k. läsning.
Betyg: 3

Läst: Badkarsmusik av Charles Bukowski

Vad: Noveller där man får följa mer eller mindre alkoholiserade män, flertalet i författarbranschen. Många av historierna känns som rakt av självbiografiska, men om det är sant är väl egentligen mycket osäkert.
Jag tyckte: Har läst en novellsamling av Bukowski tidigare (Historier Från Ingenstans) och den här påminner en del om de historierna. Tyckte Badkarsmusik var en aning mer lättsmält, även om även de här historierna innehåller en god del spyor, mord och äckelpäckel. Framförallt känns det som detta är författat av en intelligent (ja!) och observant (ja!) person som har förmågan att beskriva komplicerade saker på ett enkelt sätt. Gillar den känslan och gillade boken.
Betyg: 4

Läst: Tredje Mannen av Graham Greene

Vad: Strax efter andra världskrigets slut kommer den amerikanske kioskromanförfattaren Holly Martins till Wien, som fortfarande är delat i fyra ockupationszoner. Han ska hälsa på sin vän Harry Lime, men Lime finns inte på den adress Martins har fått. Han får istället reda på att Harry Lime just har dött i en trafikolycka. Eller?
Jag tyckte: Kort, inte alltför spännande, men ändå bra. Brittisk "noir" kanske man kan säga? Känns som den är författad av en riktigt insiktsfull och smart person. Vilket den ju också är. Har läst tre böcker av Graham Greene och jag tycker att han verkligen är en man med enorm förståelse för det mänskliga psyket. Kan identifiera och beskriva även mindre angenäma karaktärsdrag tämligen knivskarpt. De böcker jag läst av Greene har varit helt annorlunda men i samtliga har man anat en mycket insiktsfull psykolog bakom tangenterna
Betyg: 4

(inte) Läst: Fällan av Michael Connelly

Tyvärr tyvärr. La ifrån mig den här efter ungefär 200 sidor. Inte jättedålig, lyckades bara inte engagera mig. Liksom förra Connellyn jag läste låter han läsaren veta mer än mordutredarna. Jag tycker han driver det för långt här, vilket bidrog till att jag ledsnade. Det tar 180 sidor innan utredarna vet det man själv känt till sedan länge. Hinner bli tråkigt istället för att vara spänningsökande. Tyckte också det blev lite pinsamt när det skulle antydas romantik i luften mellan Bosch och Welling (vilket med all säkerhet blommar ut mot slutet). Säkerligen kan det räddas upp en del i slutet av boken, vad vet jag. Men numer lägger jag ofta ifrån mig böcker som jag inte tycker är bra halvvägs. Det här var en sådan gång.

Läst: Poeten av Michael Connelly

Vad: Journalisten Jack McEvoy luskar i sin broders förmodade självmord och dras in i en jakt efter en seriemördare, Poeten, som använder citat från Edgar Alla Poe för att tillverka fiktiva självmordsmeddelanden.
Jag tyckte: Hade inte läst någon Michael Connelly tidigare. Fick uppslaget efter att ha kollat lite på en boktipssite och konstaterat att många med liknande smak som jag läst honom. Jag tyckte detta var en riktigt bra kriminalroman. Tyckte stilen påminde om min favorit Dennis Lehane, men kanske ett snäpp mindre våldsamt. Jag får intrycket av att författaren gärna vill att läsaren ska veta lite mer än mordutredarna, ligga lite före. Fram till slutet där han försöker vrida på perspektiven. Det är väl en ganska ofta använt berättartekniskt grepp och jag tycker Michaell C gör det bra. Jag tyckte den kändes välskriven. Spännande, förstås. Hade den innehållit några mer oväntade inslag hade betyget kunnat bli en femma tror jag. Men nu blir alltså
Betyg: 4

Odyssé I Ångermanland 1

Jag svävar över glesbygd.
Den overkliga stämningen förstärks när jag bakom tallarna och granarna skymtar ett djurliv mer hemmastatt på savannen än i mellersta norrlands inland.
Jag tänker att jag måste drömma.
Om min plötsliga förmåga att spontant levitera var en smula besynnerlig är detta helt jäkla obegripligt. Lejon, även vita dylika, brukar inte skymta i granskog. Inte heller kameler eller tigrar. Men här står de likafullt.
Surrealismen tätnar när jag beträder den lokala fotbollsarenan. Inramningen förefaller helt normal. Det är en vackert belägen och välskött gräsyta. Runtomkring står en gles skara människor med hastigt stigande medelålder och en osviklig förmåga att över sina kaffekoppar i plast hitta kritiska kommentarer. Men detta är alls inte en normal fotbollsmatch i gärsgårdsserien någonstans, trots att alla yttre tecken alltså tydligt pekar åt det hållet. Det ena laget samtalar på portugisiska. Det andra laget samtalar i en blandning av olika slaviska dialekter, varav en av de mer svårdechiffrerade faktiskt kan vara Junselemål.
Jag blundar och när jag öppnar ögonen igen befinner jag mig återigen i en dröm.

Men någon annans dröm denna gång.
Jag sitter i en lekpark. Jag tror jag är på en musikfestival men jag är osäker. Runtom mig leker barn i den ljumma sensommarnatten. Längre bort dansar människor som om de vore hämtade från dokumentärfilmer om den första Gärdesfesten fast de här personerna har dessutom dreadlocks. De är involverade i fredlig samvaro med några killar med jeans och Ski-Doo kepor som dricker klar vätska ur PET flaskor utan etikett. Överallt glada människor. Jag ser inga tendenser till våld eller sura miner. Ingen vill slå någon annan på käften. Överallt musik, alla sorters musik. Det är blues, det är reggae, det är visor från Gällivare socken och det är en svagt sötaktig doft mellan granarna. Jag måste befinna mig inuti en dröm hos någon av de första så kallade gröna vågarna, tänker jag och blickar ner från läktaren som byggts i den sällsamma nipan. Det är ungefär som den där filmen, I Huvudet På John Malkovic, fast jag sitter instoppad i huvudet på någon som spelade i proggbandet Träd, Gräs och Stenar.
Exakt såhär måste deras fantasi ha sett ut 1971.
Möjligen ingick inte fullt så många 3G telefoner som jag ser nu i deras vision. Men i övrigt rakt av.

Jag blundar igen och när jag tittar kommer jag precis svävande fram till Sollefteå. Eller jag skulle iallafall ha gjort det ifall den verbformen hade existerat i Sollefteå. Som det blir nu så ”komma” jag till Sollefteå. Jag har rentav kommä till Sollefteå nu.
Jag står vid nipkanten på Remslesidan och tittar ner mot älven.
En skara människor har samlats på andra sidan. Det visar sig att man håller på att iscensätta en vikingabegravning av Jante. För drygt tio år sedan försökte man sjösätta en papier-maché figur symboliserande jantelagen. Detta skedde alltså i verkligheten. Jantefiguren skulle flyta iväg från Sollefteå. När han lämnade kommunen förväntade man sig att denna därefter skulle blomstra i alla sina dagar. Detta misslyckades under slapstickartade former när Jante vägrade flyta iväg som planerat. Nu hade man väntat länge på en ny chans. Man tänkte inte missta sig den här gången. De ansvariga för arrangemanget gick runt med en uppsyn som påminde om Charles Bronson i Death Wish. Jante skulle eldas upp på ett bål som fogats samman av gamla krognotor från några av kommunens politiker.
Jag blundade för att slippa den synen.

Senare fick jag höra att vatten hade läckt in genom ett sönderklippt och senare halvtaskigt hoptejpat kvitto. Bålet hade gått till botten och Jante hade återigen nästlat sig ur de illvilliga kommuntjänstemännens klor. Denna gång flöt han uppströms under oerhört invecklade former. Han färdades ända upp till Resele. Där togs han så väl om hand av den generösa befolkningen att han helt bytte sinnelag, började använda ord som ”jett” och ”gatt” i sitt dagliga tal och senare startade en Tai Chi akademi.


RSS 2.0