Ali Och Brian

Jag vet inte om man är obotligt sjukligt misstänksam. Eller vad det nu kan vara. Men alla varningsklockor ringde idag när jag klickade in på AB´s site och såg att största nyheten var om den irakiske pojken Ali och hur han räddats till livet av en amerikansk soldat. Brian Freeman, som soldaten hette, lärde känna Ali och fick reda på att han led av ett hjärtfel. Utifrån detta så tog Freeman kontakt med en (ej namngiven) organisation som fixade fram de 10000 dollar som behövdes för att en livräddande operationen skulle kunna genomföras. Själv dödades Freeman innan operationen hann genomföras.

Nu dras Ali fram, visas upp för pressen och säger ”thank you” på beställning.

Är man en dålig människa ifall man tycker hela den cirkusen liknar ett enda stort propagandajippo? Dessutom ett propagandajippo organiserat av en desperat stormakt som inte drar sig för att exploatera hjärtsjuka barn för att påverka opinionen i västvärlden.
Det kanske inte alls förhåller sig på det viset.
Vad vet jag.
Det jag vet är däremot hur det gick förra gången USA krigade mot Irak: 
Under åren som följde efter det första Gulfkriget dog över en halv miljon irakiska barn i följderna av den biologiska och kemiska amerikanska krigföringen, dvs. på grund av frånvaron av de reningsverk, sjukhus, vattenverk som USA bombade och sedan förhindrade återuppbyggandet av genom handelssanktioner, som även om fattade vissa läkemedel som kanske kunde räddat det ena eller det andra barnet.
"Ja, det var det värt", förklarade USA:s dåvarande utrikesminister Madeleine Albright.

Hur många irakiska barn som hittills har dött och kommer dö på grund av den nuvarande amerikanska invasionen vet vi inte. Ännu. Däremot skär det lite i ögonen då man nu läser om USA som storsint räddare och hjälte för irakiska barn. Kanske Brian Freeman var det. Men definitivt inte hans president. 


Bokrea

O.K., bokrea startar idag. Trots att det inte finns en endaste riktig bokhandel här där jag bor (bara en kombinerad bokhandel/leksaksaffär) och trots att mina teorier om vad som är läsvärt för de flesta troligtvis är lika intressanta som Carolina Gynnings teorier om universums uppkomst så kan jag inte hålla mig. Läste den här artikeln på DN och..njaaa.... Jag gillade inte Åsa Larssons andra bok, som DN rekommenderar. Jag tyckte Ian McEwans "Lördag" var halvdan. Och så vidare.

Här är istället mina tips:

Klassiker:
Dr. Glas - Hjalmar Söderberg (Kan det bli bättre än så här?)
Räddaren I Nöden - JD Salinger (Fanns iofs på DN´s lista. Och är jäkligt bra.)
Liftarens Guide Till Galaxen - Douglas Adams (En modern klassiker. Om sådant egentligen finns.)

Deckare:
Män Som Hatar Kvinnor - Stieg Larsson
Gone Baby, Gone - Dennis Lehane
I En Annan Tid, I Ett Annat Liv, Leif GW Persson

Smått och gott:
Saker Jag Inte Förstår - Lena Sundström
Den Svenska Sångboken

I brist på annat får vi kalla sista kategorin Gubbjäklar:
Memoarer - Bob Dylan
Mytologiskt Lexikon - Alf Henriksson
Kolumnisten - Jan Guillou


Läst: Hur Man Botar En Fanatiker av Amos Oz

Vad: Några föredrag om Israel/Palestinakonflikten som förts över till en liten bok på inte ens 100 sidor.

Jag tyckte: Är alltid intressant att försöka lära sig lite mer om den här konflikten, som ju spelat stor roll i mycket av de problem som finns i världen. Faktiskt. Utan den här konflikten kanske inget 9/11, kanske ingen invasion av Irak, kanske inget Guantanamo. Hur som haver någorlunda underhållande och en aning lärorikt, även om jag inte håller med i argumentationen i alla delar. Också lite förvirrande att läsa den här boken och sedan googla på Oz´ och konstatera att han stödde sommarens terrorbombningar av Libanon. Går inte så bra ihop med den tes han driver i den här boken. Som jag ser det.

Betyg: 2,5


I Am The Greatest

Att tala om sig själv i tredje person brukar vara förunnat endast de verkligt stora. För att vara mer precis: de verkligt stora med verkligt stora egon. Diego Maradona och Muhammed Ali är några som brukar prata på det viset. ”Maradona gjorde en bra match idag”, kunde Maradona säga om sig själv.
”Maradona ställer inte upp på några intervjuer”
”Maradona är så påtänd att han inte klarar att sköta sin personliga hygien.”
Ni vet hur det kan låta.
Till listan av människor som talar om sig själv i tredje person kan nu jag själv läggas. Märkligt kanhända. Jag kvalar inte precis in i samma division som Ali eller Maradona och då menar jag inte bara att jag inte lider av speciellt omfattande hjärnskador.
Maradona, Muhammed Ali och jag: vem passar inte in?
Finn ett fel i förra meningen.

Typ.
Men numer pratar jag regelbundet om mig själv på det här tredjepersons-viset.
”Pappa ska bara….” det ena eller det andra: så säger jag då sonen vill att jag ska göra något annat än det jag för tillfället sysslar med.
”Pappa vill….” det ena eller det andra.

Und so weiter.

Jag vet inte vad det här står för. Men jag skulle gärna vilja att det åtminstone antydde att jag är för papperiet vad Maradona var för fotbolleriet eller Ali för boxningen. Fast jag är inte helt säker på att den analysen skulle hålla för en noggrannare granskning.


Jösses

OK att jag kanske inte gillar vår sociopatmoderata regering. Jag tycker inte de är helt felfria. Men det finns förstås ännu värre exempel. Vad sägs till exempel om en regering som skickar in 12 miljarder dollar i kontanter rätt in i en krigszon och sedan passivt ser på när pengarna skingras lite hur som helst? Det var ju ändå inte deras pengar. Typ. Rena rama Monty Python kan man tycka. Eller Kafka.
Men inte.
12 miljarder dollar. Det är drygt 360 ton hundradollarssedlar...
Tydligen.


Småningom kommer järnvägen, innan dess får du ta älven

"Det är här i snön vi ska bo, vi la grund innan tjälen i fjol.
Småningom kommer järnvägen, innan dess får du ta älven,
var inte rädd det blir vår igen.

Men under snön väntar ormarna, vaknar och är hungriga,
söker upp dig så fort du blundar.
Inget motgift innan midsommar sömnlös med skräcken i ådrorna.

Stockholm kommer om hundra mil,
Stockholm kommer men här är ditt liv.

Livet lika med andra människor eller, tack Gud, deras frånvaro.
Lösa korsord i midnattssolen, tillfälligt fri från förpliktelser, vakna i hettan
vid tolvsnåret.

På affärn för juice och tugummi, knappt ens klädd men ingen lägger sig i.
Piper nån så inte är det för det, de bara piper och inget mer.
De är som de och de får vara det med."

”Vad Jag [Gud] Hade Tänkt Mig Att Människor Egentligen Ska Syssla Med.”

Det var någon gång i början av juli. Sonen hade nyss fyllt 1 år. Vi gick till en lekplats i den lilla svackan mellan hyreslängorna på Ringgatan. Gräset var tjockt och mörkgrönt. Det luktade nyklippt gräsmatta. Först åkte vi gunga och rutschkana, sedan satte vi oss i gräset och kastade blommor på varandra. Solen låg på utan att det blev för varmt. Sonen var precis så fantastisk som jag antar att bara ens barn kan vara. Så fantastisk att man undrade hur i all världen det är möjligt att en eller annan gen från någon så fullkomligt o-fantastisk som en själv möjligen förts över till honom. Han skrattade. Högt. Han skrattade åt allt: åt gungorna, gräset, åt maskrosorna vi kastade omkring oss. Mest av allt tror jag han skrattade för att det var första sommaren han kunde rumla omkring i gräset så som bara ettåringar gör.
När vi satt i gräset befann vi oss ungefär 10 meter från platsen där jag och min kompis Fredrik brukade bygga snökojor och åka bob. Vi befann oss faktiskt nästan precis på den plats där farsans hockeylag hade ett av målen på rinken som stod där på 50-talet. Bara på ett avstånd av ca. 2-3 kast med en genomsnittlig ispärla bort bodde fortfarande sonens farfarsfar i den lägenhet de flyttade in i någon gång medan andra världskriget fortfarande pågick. Bakom husen kunde man skymta frisersalongen där vi, hela konkarongen, har klippt oss och lyssnat på den talande kakaduan. Av någon anledning betydde även det här något. Platsen vi var på. Det gjorde allt ännu lite bättre. Det betyder något att komma från en viss plats. Att någonstans faktiskt är hemma. Rötter. Och allt det där.

Ifall Gud Fader (mot förmodan) skulle få för sig att skriva en avhandling över vad som egentligen är den verkliga meningen med livet skulle vi, jag och sonen vid precis det här tillfället, sannolikt funnits på bild i Bilaga 1a i hans studie. Kanske under rubriken: ”Vad Jag [Gud] Hade Tänkt Mig Att Människor Egentligen Ska Syssla Med.”

Nu känns det där lite avlägset.

I morse gick man till bussen i -25. Och mörker.
I går fick vi en påminnelse om att betala en räkning från Telia. En räkning som vi aldrig fått, men som vi förstås ändå skulle betala. Annars kunde vi räkna med att de stänger vår linje.
Vi bor nu 50 mil från staden där Ringgatan ligger och sonen har dessutom just lärt sig att det bästa är att nämna den stadens namn samtidigt som man gör bajsljud och visar tummen ner. 
Vår kattunge blev precis överkörd av en bulldozer.
Eller…nej…det blev den inte. Vi har faktiskt inte ens en kattunge och har aldrig haft någon. Men det hade passat in i helhetsbilden.


Läst: Babels Hus av PC Jersild

Vad: En historia som är lite löst uppbyggd på vad som händer då gamlingen Primus Svensson drabbas av en hjärtinfarkt och läggs in på det fiktiva sjukhuset Enskede Sjukhus. Författaren, som själv är läkare, tar tillfället i akt att beskriva många aspekter av sjukvården så som den var i slutet av 70-talet och som den till viss del fortfarande är.

Jag tyckte: Tog mig äntligen i kragen och läste en hel roman av Jersild. Det finns mycket att imponeras av. Ett myller av människor uppträder i boken. Vissa finns bara med i ett eller två kapitel. På förhand låter det som ett jobbigt upplägg, men det funkar faktiskt. Jag känner igen mycket av vad som beskrivs från min egen bakgrund inom sjukvården, även ifall en del är typiskt 70-tal. Lyckade personporträtt. Inte minst av medicine kandidat Martina som för mig, efter att ha läst hela boken, framstår som den egentliga huvudpersonen. Hade lite onda aningar inför att jag skulle sätta igång läsningen: mindes bilder Carl-Gustaf Lindstedt i rollen som Primus Svensson som jag såg när TV-serien som baserades på boken kom. Då var jag ca. 8 år och ville gärna se Carl-Gustaf Lindstedt som en skojfarbror. Kommer ihåg att jag istället blev lite rädd för honom, så som han såg ut då han gestaltade P Svensson.

Betyg: 4


Zlatan Otrogen Med Britney: Skamlös Sex

Ibland känner jag mig offside. Inte bara då jag försöker begripa Försäkringskassans regler för föräldrapenning. Ofta är det exempelvis förvirrande att läsa kvällstidningarna. Förutom det faktum att varannan artikel i Expressen och Aftonbladet handlar om sex är det också förvirrande vilket utrymme andra typer av händelser får i tidningen:
Anna Nicole Smith död = 5 helsidor i AB.
Britney Spears byter frisyr = rapportering som överskrider hur det brukar låta då USA får för sig att invadera något muslimskt land.
Zlatan har problem med gasbildningar i magen = minst en helsida i samtliga kvällstidningar, rubrik på löpsedlarna plus en flammande appell från Mats Olsson att landslagsledningen ska tjäras, fjädras och bäras ut ur fotbollsgemenskapen på stång.

Hur olika nyheter prioriteras är sällsamt. Det gäller förresten inte bara kvällstidningarna. Även den tidning som ibland brukar kallas ”den malligaste morgontidningen” kunde inte hålla sig från att skriva om Anna Nicole Smiths död, men då givetvis inte utan att försöka snirkla sig och låtsas som om man egentligen skrev om något annat än bara en skandalomsusad fotomodell. DN verkar nämligen anse sig stå över att skriva om skandalomsusade fotomodeller. 

www.bloggportalen.se kan man söka på ett stort antal bloggar. Om man läser vilka sökord som är de mest använda är de nästan alltid de samma. ”Sex” brukar ligga högst på listan, men är för dagen nedpetad av (nykomlingen) ”Johanna Sällström”, ”Britney” (som alltid ligger högt på listan) samt ”orgasm”.
Även övrigt speglar sökorden nästan exakt kvällstidningarnas fokusområden: ”Zlatan” finns t.ex. alltid med. I detta ligger kanske en ledtråd. Även om det finns inslag av en hönan-och-ägget diskussion så verkar det helt enkelt vara så att det kvällstidningarna skriver mest om är också det vi är mest intresserade av. Vad de skriver om speglar vad vi egentligen är intresserade av, bakom en fasad där vi gärna skyltar med ett intresse för t.ex. klimathotet eller något liknande. I själva verket tycker vi sånt är pisstråkigt, jämfört med ”Top Model” eller vilken kändis som eventuellt legat med någon annan kändis. Vi får således precis de tidningar vi förtjänar. Detta har man ju länge misstänkt. Men det är ändå intressant att få någon form av vatten på sin kvarn. Kan vara bra att komma ihåg nästa gång jag gnäller på vilket jäkla dynga Aftonbladet och Expressen sprider ut.


Läst: Krönika Om Förebådat Dödsfall av Gabriel Garcia Marquez

Vad: Precis det som titeln anger. Ett fiktivt (?) journalistiskt reportage om ett mord som utspelade sig sisådär 20 år före krönikan nedtecknades.
Jag tyckte: Har läst den här tidigare, när jag var i 18 årsåldern. Då fattade jag nada. Nu fattar jag lite mer. Och uppskattade boken bättre. Den innehåller sannolikt mycket mer symbolik/symbolspråk än vad jag klarar av att dechiffrera, men trots det så tyckte jag den var rätt bra. Den innehåller också en del s.k. "magisk realism" som tydligen ska vara kännetecknande för G.G.Marquez och författare liknande honom. Det inslaget gillar jag och tycker dessutom att jag känner igen från andra böcker.
Betyg: 3,5

Föl´seda

Sisådärjan. Födelsedag i morgon. Medellivslängden för män i sverige är runt 77 år, vilket innebär att jag nu förbrukat sisådär 44-45% av livet. Om man tänker sig att livet är ett skrovmål skulle man kunna säga att jag ätit upp pommes fritsen och tagit några klunkar av drickan. Men hamburgaren, det vill säga det bästa med hela skrovmålet, återstår.
Liksom.
Personligen brukar jag tycka att detta är den bästa sekvensen under skrovmålsätandet: man har släckt den värsta hungern med pommesfritsen och kan sedan i lugn och ro gå lös på burgaren. Jag tycker det där är en bra tanke.
En bra bild som målas upp.
Jag ska försöka hålla fast vid den.


Le Cloisette Eau

Många av de saker jag har hemma och använder dagligen har jag inte den blekaste aning om hur de fungerar. Insåg det idag. Min okunskap gäller dessutom inte bara patenterat obegripliga saker som t.ex. mikrovågsugnar (vet någon egentligen hur en mikro funkar?) eller LCD-bildskärmar. Utan även de mest simpla saker. Som t.ex. toaletter. Vanliga jämra dass. Helt obegripliga.

Inte blir det heller enklare då man sett hur toaletter ser ut i (så att säga) icke-anslutet skick. Det är ju ingenting annat än lite porslin och några fjuttiga plastgrejer. Inte några halvledare, kretskort eller annat som det vore mer acceptabelt att inte begripa sig på. Det känns som ett hån mot min intelligens att jag inte kan räkna ut hur det hänger ihop. Stod idag och hällde ut en hel attans badbalja i toaletten. Det kändes som att mitt hällande borde leda till översvämmning. Det gjorde det inte. Faktum är att det närmast såg ut som vattenivån minskade tillfälligt.

Fan.


Woodstock

Själva grundtanken med den här bloggen var att skriva om musik. Man får väl säga att den målsättningen gått…sådär. Hittills har jag åstadkommit ett antal inlägg om bland annat böcker, snoppar (självfallet), bananflugor, moderater. Och så vidare. Men inte ett enda om musik. Tills nu.

 

Har sett på min Woodstock-DVD ikväll. Det är, av flera skäl, en intressant DVD. Inte minst för att man kan fundera på vilka de där människorna är, de människor som i hundratusental röker saker som verkar göra dem riktigt yra i mössan. De är representanter för den generation som föddes strax efter andra världskriget och som under 60/70-talet (med möjligt undantag för Carl Bildt) ägnade såg åt saker som att lyssna på Ten Years After och dricka maskrosvin. Typ. De är samma människor som nu röstat fram moderaterna (och George W Bush) till makten på basis av ett program som man får säga ligger förhållandevis långt från Peace, Love, Understanding och Yasgurs farm. Intressant tanke. Tycker jag.


MEN nu var det inte politik detta skulle handla om. Utan musik. Har man inte sett hela filmen ”Woodstock” så är det förstås ett måste att se den i sin helhet. Men man kan också använda filmen som jag gjorde ikväll. Dvs. hoppa mellan musikavsnitten.
Det är jävulskt bra.
Mitt favoritavsnitt är avsnitt 39-41. Först är det Santana med ”Soul Sacrifice” och sedan, direkt efter, Sly And The Family Stone med ”Higher”. Den av kvinna född som kan se dessa låtar i en följd utan att röra någon kroppsdel i någon sorts rytm saknar troligtvis puls. Dessutom är det två låtar som ställer några vedertagna sanningar på öronen. ”Soul Sacrifice” är en instrumental låt som räcker i nästan 12 minuter. Man borde somna halvvägs. Men det gör man inte. Dessutom innehåller låten det enda trumsolo jag någonsin tyckt varit värt att lyssna på. Ja, till och med trumsolot svänger tamigfanken. Det är något som får betecknas som helt unikt. Sedan, i ”Higher”, får vi höra ett allsångsparti där publiken sjunger efter Sly himself. Sånt brukar i vanliga fall vara lika med att man kan börja leta efter ”Fast Forward”-knappen på DVD´n. Så inte här. Tvärt om. Det är låtens höjdpunkt. Även det helt unikt.

Och vad kommer direkt efter Santana och Sly Stone? Tjaa…bara Janis Joplin med ”Work Me Lord”. Egentligen är kommentarer överflödiga.

Andra höjdpunkter är Crosby, Stills And Nashs ”Suite: Judy Blue Eyes”, The Who och Sha-na-na. Just Sha-na-na är en speciellt sällsam fisk. Mitt bland alla hippies dyker de upp som en blandning mellan The Boppers och…gudvetvad. Och kör 50-talsklassikern ”At The Hop”, komplett med brylcreem och koreografi. Helt briljant.
För att inte tala om Jimi Hendrix. Eller Canned Heat (speciellt deras basist). Eller…tja. Musikfilmer blir inte bättre än såhär helt enkelt.

Det Bästa Jag Läst På Länge

Tamejfasiken det bästa jag läst på länge: PC Jersilds senaste krönika på DN, om hur valet hade gått ifall det hade avgjorts i november. Måste snart ta mig i kragen och läsa en hel bok av Jersild. Hans krönikor på DN är nästan utan undantag helt jämrans briljanta.

Läst: Saker Jag Inte Förstår Och Personer Jag Inte Gillar av Lena Sundström

Vad: Något så ovanligt som en bok om politik som dessutom är rolig. Kanske man kan säga att den handlar om hur det gick till när sossarna började låta som moderater. Dvs. hur det gick till när de gick från den (framgångsrika) politik som fördes från krigsslutet till ca. 1986 till...något annat.
Jag tyckte: Egentligen precis den bok jag längtat efter inom det här området. På många sätt ännu bättre än vad jag skulle ha kunnat hoppas på. Med det menar jag att det hade räckt ifall någon på ett begripligt sätt förklarat t.ex. hur det gick till då PPM-systemet infördes eller då elmarknaden avreglerades. Men nu görs det dessutom på ett jäkligt roligt sätt. Jag läste först den här boken online, som s.k. E-bok. Lånade den nu på riktigt och läste om den. Under tiden som gått mellan första och andra genomläsningen har jag passat på att läsa en del annat i samma ämne och nu kan jag på ett lite annat sätt se att Lena S. kanske inte riktigt valt det allra mest nyanserade sättet att beskriva t.ex. avregleringen av kreditmarknaden. Men det känns som skitsamma.
Betyg: 5 (Dvs. hösta betyg!)

Bananflugornas Herre

Jag vet att det finns en bok som heter "Bananflugornas Herre". Det är en väldigt finurlig titel på en bok. Boken är en självbiografi, skriven av en svensk skådis som medverkat i filmer där vuxna män på ett högst påtagligt sätt uttrycker sin uppskattning för andra män. Skådespelaren i fråga är väl dessutom son till den allra mest moderata av socialdemokrater som någonsin existerat. Vilket jag tycker tillför alltihop en extra dimension. Men det är inte om den boken detta ska handla. Jag har inte ens läst den. Tyckte bara det där med bananflugor var rätt klurigt och lite passande för ämnet. Ska sluta svamla om det där nu.

Jag vet inte ifall det är köldens fel. De senaste dagarna har det ju - faktiskt - varit rejält kallt. Jag minns hur kyla förklarades på fysiklektionerna. Det var något om att nedkylning gjorde så att alla partiklar började röra sig långsammare. Dvs. ifall luften blir kallare så innebär det att de molekyler som finns i luften rör sig långsammare. Det verkar nu även som om kylan påverkat mitt centrala nervsystem, där partiklarna i min storhjärna verkar röra sig med en närmast omätbar hastighet. Ungefär på samma sätt som att bergskedjor åker rollerblades i närmast omätbar hastighet.

Gick och handlade. Köpte det vanliga bjäfset: blöjor, kakor, fil och dessutom då bananer. Knallade hem från Hemköp med kylan bitandes i kinderna. Befann mig på en ramp över Riksväg 90 när jag plötsligen kom på mig själv med att undra när egentligen bananer dör.
Det där kräver kanske en förklaring.
Men jag tänkte ungefär som så att bananer som man köper i affären ju är gröna. Sedan utvecklas de. Bananerna mognar efter att de skördats. Alltså måste de leva då, annars skulle de ju skrumpna ihop. De dör inte när klasen huggs ner utan lever vidare, utan att vatten eller annan näring tillförs. De lever dessutom så pass länge att de kan fraktas från Botzwana (eller var det nu är bananer egentligen växer) ända till denna gudsförgätna del av Norrland. Utan att dö. De lever sannolikt även efter man skalat dem. Att äta banan är alltså att äta ett levande föremål. Ungefär som när Indiana Jones bjuds att aphjärna direkt ur kraniet i "The Temple Of Doom". När man såg på saken (banan-saken alltså) ur ett visst perspektiv, som jag gjorde när jag stod på rampen över Riksvägen, kändes det som jag gjort en banbrytande ekologisk insikt.
När jag däremot kom hem och värmde upp mig så...tja...började jag fundera över hur partiklarna i min hjärna egentligen uppför sig.

Åkej

Åkej.

Ibland blir man ställd inför faktum som man kanske inte vill köpa rakt av. Men som tur är så kan man vidta motåtgärder. Ska utveckla vad jag menar.

 

Läser just nu John Ajvide Lindqvists ”Problem Med De Odöda” och har mycket riktigt fått problem. I boken vaknar de nyligen avlidna till liv.
De vill hem.
De som ligger i kylrum på bårhuset gör uppror där - och drar!
De som ligger i sina gravar krafsar för att få komma ut.
Det visade sig att detta var mer än jag pallade.
Har nog aldrig lagt ifrån mig en bok för att jag inte riktigt pallade med den, förän i går kväll. Vad säger det om mig? Inte för att det jag läste på något sätt var det värsta jag läst. Jämfört med de bisarra våldsamheterna i t.ex. ”American Psycho” så var det jag läste igår blaha-blaha. Var är lite harmlöst krafsande mot avklippta ögonlock? Liksom. Om det nu inte varit för detaljen att en av de nyligen avlidna var en liten pojke som omkommit i en olycka. Han begravdes i sin pyjamas med pingviner på. Tillsammans med sitt favoritlego. I den del av boken där jag ballade ur åkte hans morfar till pojkens grav, eftersom morfar sett hur de döda överallt har återuppstått. Och mycket riktigt så kan morfar höra hur det krafsar från underjorden vid pojkens grav. Det blev för mycket. Kanske var det pingvinerna som gjorde det? Trots allt är sonen otroligt förtjust i pingviner. Kan titta på dem i timmar. Och parallellen blev därmed kanske för jobbig för min del? Jag vet inte. Dock fick min reaktion mig att känna mig konstigt gubbig. Fjesig.

Så. Ikväll. Motreceptet mot alla såna gubbkänslor. Vi tar det stegvis:

  1. Tag fram ”Speak Of The Devil” med Ozzy Osbourne. Helst på LP.
  2. Slå på låt 1 (”Symptom Of The Universe”) och därefter låt 11 (“Iron Man”)
  3. Lyssna på gitarrintrona i dessa låtar. Gärna i hörlurar.
  4. Föreställ dig att du själv spelar dessa intron.
  5. Konstatera att du inte är en sådan jäkla blekfis till gubbe, trots allt. En fjant - onekligen. Det medges. Men inte fjesig iallafall.

Jaha

Jaha.
Föräldraledighet över.
Det är ju så det brukar gå. Att sådant tar slut, alltså. I hela sakens natur ligger ju att perioder, såsom föräldraledigheter, någon gång kommer till vägs ände. Om man inte fortsätter att producera barn i en så pass strid ström att det strider mot den västerländska läkarvetenskapen så som vi känner den idag, vill säga. Bara att släpa sig till stämpeluret, åtminstone i väntan på att genmanipulation ska få något vettigare användningsområde än att tillverka exakt likadana får eller göra extra finurliga majskorn.

Läste någonstans att historien är fylld av klokskaper om Det Goda Arbetet. Om hur arbetet på något vis förädlar människan.
Till exempel:
"Labor improbus omnia vincit" (Träget arbete övervinner allt.)
"Arbete befrämjar hälsa och välstånd."
"Arbete gör sömnen söt"
"Arbete skämmer ingen, men att inte arbeta är skamligt."
Den lilla finessen skulle dock vara, påstods det, att inget ordspråk eller talesätt om det goda arbetet har uppstått efter 1945. Det senast kända ordspråket som hyllade arbetet ska ha varit "Arbeit Macht Frei", vilket ju var den slogan som nazisterna dekorerade några av sina mest kända koncentrationsläger med. Juryn verkar således vara lite oense om arbetets odelat positiva inverkan numera.

Jag har varit hemma med sonen sedan juni förra året. Ett drygt halvår. Han har växt och utvecklats otroligt mycket under den tiden. Men frågan är faktiskt om jag inte växt i motsvarande grad? Och då menar jag inte främst att jag måste ta ut ett nytt hål i livremmen. Jag vet inte. Det känns som jag blivit mer mig själv. Liksom. Kan inte förklara det på bättre sätt än så.
Men nu är detta dock oåterkalleligen och obönhörligen slut. Arbete stundar. Det känns faktiskt inte så illa som jag kanske antytt tidigare i den här texten. Det känns faktiskt helt o.k. Jag är överraskad över hur lätt det känts att ta sig i väg på jobbet. Inget av den semester-ångest som annars brukat sätta in då längre ledigheter har börjat gå mot sitt slut. Dessutom får jag nu åter uppleva känslan av att komma hem och bli mött av en jätteglad 1,5 åring som storskrattar och ropar "PaaPaaa!!" Bara den upplevelsen i sig är värd en hel arbetdags mödor.

RSS 2.0