Jag Får En Lektion I Logik Av 1,5 Åringen

Ibland, när man tillbringar hela sina dagar med ett snuvigt barn, börjar man ställa sig vissa frågor.
Som till exempel:
Varför är det roligare att äta på saker man kan kvävas av (ex. Leca-kulor, stenar, smällda ballonger) än att äta mat?
Varför är det roligare att leka på ställen där man riskerar att slå ihjäl sig än att leka på ställen där man inte riskerar att slå ihjäl sig?
(Och om man sedan nästan slagit ihjäl sig när man lekt på ett dylikt ställe, varför är det första man gör efter att ha slutat gråta hysteriskt att göra om EXAKT samma sak en gång till?)
Varför är det så roligt att krypa in i utrymmen där man inte kan göra något alls - annat än möjligen fastna?
Varför är det bättre att gå upp klockan 05.15 och vara dödstrött hela förmiddagen än att gå upp kl. 07.30 och vara pigg och glad?
Det enda svaret på de här frågorna är att barnen förbereder sig för vuxenlivet.
Det måste vara så. Det är faktiskt logiskt, egentligen.
För inte precis är det som att man börjar uppträda så mycket mer konsekvent och genomtänkt bara för att man slutar ha på sig blöjor.
Ibland skulle man nästan kunna säga tvärt om. 
Jag har för mig att nästan 1/3 av svenskarna vill byta jobb. Ändå går dessa människor till jobbet nästan varje dag. Till ett jobbet där de alltså vantrivs tillbringar de ungefär hälften av sin vakna tid. Inte speciellt mycket vettigare än att ramla från en soffa man till varje pris vill hoppa i även om man ramlat och slagit sig massor med gånger förut.
Egentligen.
Är det smartare att röka än att tugga på Leca-kulor - båda sakerna kan ha dödlig utgång?
För att inte tala om hur vissa av oss hanterar alkohol.
Det tydligaste kanske ändå är det här exemplet:
Vi vet alla att de naturtillgångar vi har håller på att ta slut i rekordfart. Vi, människan, förbrukar så mycket att det om mindre än 50 år kommer behövas två jordklot bara för att hålla jämna steg. Inom den tidsperioden kommer också jordens reserver av olja att i princip vara förbrukade. Isarna vi polerna kommer ha smält så pass mycket att...ja, alla vet vad som kommer hända.
Allt det här är ingen nyhet för någon läskunnig svensk. Knappast ens för de som är döva, blinda och endast kan kommunicera på sanskrit. Alla vet om det.
Vad gör vi?
Gäspar, slår över till "Let´s Dance" och köper nya ALU-fälgar till vår stadsjeep nästa dag.
Och ingen kan påstå att DET är mer rationellt än att krypa in bakom kökssoffan och fastna, för 23:e gången i rad.

Ös Pengar Över Dagis

Jag är ledsen, men nu blir det dess värre ett sånt där lite smygpolitiskt inlägg igen. Och rätt långt, dessutom. Kanske lite småtrist. Går du inte igång på sånt rekommenderas istället att läsa t.ex. inlägget om snoppar från förra veckan.

 

Jag läste häromdagen en intressant debattartikel på DN. Artikeln blev snabbt omdiskuterad på diverse bloggar. Inte många gjorde vågen av glädje. Jag tyckte som sagt det var intressant läsning, även om en del saker verkade så självklara att det är konstigt att det sedan blivit diskussion. Kan man tycka. Men det finns förstås fler lager på den löken. Återkommer till det.
I stora drag går artikeln ut på att en majoritet av parförhållanden har en ojämlikhet inbyggda i sig från början. Mannen är oftast några år äldre än kvinnan och har således jobbat några år mer - och tjänar således lite bättre. Studier visat att i de flesta parförhållanden står männen stadigare på arbetsmarknaden än vad kvinnan gör. Det vill säga:  

”Hon är kanske rektor för en skola men han är professor och  ledande forskare. Eller är hon kanske professor i litteraturvetenskap men det är han som bestämmer vem som skall få världens främsta litteraturpris” (”hö, hö” skulle man kanske kunna tillägga)

Varför det är så är det ingen som säkert vet, men forskning pekar tydligt mot att när kvinnor söker partner för att bilda familj så är ”framtida intjäningsförmåga” en faktor man väger in. Fråga mig inte hur en sån studie genomförts. Men allt detta får till resultat att kvinnan stannar hemma med barnen i större utsträckning än vad mannen gör. Man förlorar helt enkelt för mycket ekonomiskt på det omvända.

Allt detta kan tyckas okontroversiellt, även om åtminstone jag inte lyckats knyta ihop allt innan jag läste artikeln. Jag kände igen verkligheten nästan precis som den beskrivs.
Men inte då.
Artikelförfattaren angrips från två håll.
Från ena hållet (röda laget) ger man tummen ner åt honom utan att egentligen angripa hans resonemang. Istället anser man att han genom tidigare artiklar ”förbrukat sin rätt att uttala sig i feministiska frågor” (citerar där en blogg jag läste).

Från andra hållet (blå laget) håller man med i stora drag. Även om vissa vill dra det ett (eller snarare kanske närmare 2000 steg) längre; läste t.ex. i en blogg där man drev teorin om att kvinnan ”av biologiska skäl” var mer lämpad att ta hand om hus och hem! Däremot angriper den här sidan alla former av kvotering av föräldraförsäkringen, vilket föreslås som en möjlighet att göra något åt det här problemet. Som man kunde vänta sig så anser dessa personer att sådant ”inskränker friheten” i för hög grad.

 

Jag håller med artikelförfattaren om det mesta han skriver, men tycker det finns några dimensioner som missats. Exempelvis det faktum att det ger så oerhört mycket mindre i plånboken att arbeta med människor (som fortfarande är en kvinnodominerad syssla) än att arbeta med t.ex. att bocka plåt eller skruva fast förgasare (som är mansdominerade sysslor). Då jag tagit min akademiska examen tjänade jag mindre än vad brorsan gjorde. Han började på en verkstad direkt efter gymnasiet. Skillnaden förstås att han körde travers medan jag hjälpte folk som hade diverse krämpor. Det är intressant att ju mer mitt arbete kommit att handla om apparater och datorer, ju högre lön har jag fått.
Mitt förslag, för att åtminstone minska de problem som beskrivs i DN, är att nu genast, i årets lönerörelse, ge ett rejält lönepåslag till Kommunalarna. Ös pengar över vårdbiträden och dagisfröknar!
Inte bara för att de är värda lönelyft på tusentals kronor för det faktiska arbete de utför.
Inte bara för de positiva effekter det skulle få på jämställdheten.
Utan även för att vi måste locka fler människor till dessa yrken. Och det måste ske nu. Om några år är det faktiskt för sent.


Läst: Ur Spår! - Snor, Svett Och Svenska Skidkungar av Brask & Karlsson

Vad: Åtta porträtt av de mest framgångsrika svenska skidåkarna under de senaste 60 åren, från Jernberg till Elofsson. Luftigt skriven bok med mycket bilder och insprängda faktarutor. Klämde alla 250 sidorna på två kvällar.

Jag tyckte: Väldigt läsvärd för alla, som i likhet med mig, är förtjusta i skidåkning och som gillar historier om riktiga jäkla tjurskallar. Den kvarstående bilden är att alla som intervjuats är just extremt viljestarka människor, vilket krävs om man ska lyckas i en sport som skidåkning. Man kan dessutom inte undgå att märka att de mest framgångsrika är också de mest extrema; Jernberg och Svan framförallt. De båda framstår som balanserande på gränsen till den madrasserade cellen.

Betyg: 4


It´s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)

Rubriken syftar på R.E.M.-låten med samma namn. Och även på Tidningen Ångermanlands löpsida från igår. Tidningens största nyhet, det som hade mest framträdande plats på löpsedeln, var nämligen följande odödliga rubrik:
"Klimatförändringarna Gynnar Västernorrland"
Tag fram champagnen!
I och för sig kommer hundratusentals människor bli hemlösa runt om i världen. I och för sig kan vi se fram emot att drabbas av oväder som får orkanen Katrina att framstå som varmluftsintaget vid Konsum i Kramfors.
Men skördarna i Västernorrland kan förväntas öka.
Betydligt.

Rubrikens underhållningsvärde verkar omsider inte ha gått förlorad för Tidningens ledning. På Tidningens nätupplaga försökte man först gömma undan artikeln, som var huvudnyhet i papperstidningen, allra längst ner på sidan (nedanför en artikel om snattare som stulit handkräm på OK/Q8 i Ullånger).
Dessutom hade man ändrat rubrik.
Idag finns artikeln inte längre kvar.

Läst: Tystnadens Historia av Peter Englund

Vad: Några kortare texter ("essäer") om historien hos olika vardagliga fenomen. Som t.ex. skruvmejseln och glasögats historia. Även om begrepp som t.ex. döden, vilket avhandlas i kapitlen "Berättelsen OmTjuren Ferdinand Och Dödens Historia."
Jag tyckte: När den är bra är den mycket bra. Och de flesta kapitel är mycket bra. Dock lite på tomgång i början och dessutom faller Englund ibland i ett onödigt tillkrånglat forskarspråk. Dessa invändningar är dock det enda som skiljer boken från högsta betyg. Mycket fascinerande om så till synes enkla grejer som skruvmejselns historia. Berättelsen om det brittiska regemente som fick grundligt på skallen av Zulu-krigare eftersom de glömt att ta med sig tillräckligt med skruvmejslar är ett exempel. Britterna hade nämligen sin ammunition i lådor som öppnades med - skruvmejslar. När de inte fick fram skott nog snabbt bröt Zulukrigarna deras försvarslinjer och samtliga britter i uniform massakrerades.
Betyg: 4

Rasmus, Pontus, Toker och...Odenberg?

I dagens tidningar får vår försvarsminister, som man säger, sina fiskar varma. Och han får skäll från, som engelsmännen säger, left right and centre.
Givetvis kritiseras regeringens avlyssningsförslag från vänsterhåll. Ett sådant fläskben kan man förstås inte ignorera. Exempelvis har Lena Melin i AB flera gånger skrivit om förslaget. Sossarna och Tomas Bodström hakar självfallet också på. Han pratar om "rekord i hyckleri", vilket möjligen kan vara sant. Även ifall man förstås ska komma ihåg att det lades liknande förslag även av personer som satt i den förra regeringen. Bodström själv var ju förresten ansvarig för den nya s.k. terrorlagstiftning som kanske inte har rättsäkerhet som främsta kännecken. Vem som egentligen hycklar mest kanske är en rätt öppen fråga? 
Känner att jag håller på att slå rekord i länkning här.
Men det bästa är ändå kvar.
Försvarsminister Odenberg får nämligen också kritik från annat och lite mer oväntat håll.
Mega-moderata Norrbottenskuriren går det inte att länka till, av någon märklig teknisk anledning som jag inte begriper (kanske de är rädda att deras åsikter ska registreras?). Men de skriver bland annat så här på sin ledarsida idag:
"När polisen ska avlyssna någon så krävs det ett beslut i domstol först. Men när Försvarets Radioanstalt inte längre bara ska spana mot radiotrafik utan telefoner och internet behövs inget sådant. Här blir det
fråga om ett väsentligt större godtycke och klart ökade risker för mer omfattande integritetsintrång. Ska vi bara gapa och svälja det? "
Tror aldrig jag läst något mer träffande på den sidan.
Tidningen Ångermanlands liberala ledarskribent står dock för det roligaste inlägget som jag läst.
Citerar bästa biten rakt av:
"Sökbegreppen ska utformas så att de begränsar intrånget i den personliga integriteten. Försvarets underrättelsenämnd fungerar som kontrollinstans. Nämnden måste godkänna FRA:s uppdrag. Vad kan gå fel? Idiotsäkert, om man ska tro Odenberg. Försvarets underrättelsenämnd har också uppgiften att kontrollera att otillåten information förstörs (!). Det hela påminner om Astrid Lindgrens bok Rasmus, Pontus och Toker. "För det första hade jag ingen läxa. För det andra har jag redan gjort den. För det tredje ska jag göra den på frukostrasten", säger Rasmus när hans föräldrar frågade honom om läxan. "För det första är avlyssningen idiotsäker, för det andra tänker vi förstöra den otillåtna information vi får in.""


Orwell Knackar På

Till att börja med läste jag idag om hur vi i morgon äntligen kommer att få se den positiva sidan av Anders Borg. En stor upplevelse, med all säkerhet. Det finns ju nämligen en anledning till att det ska bli ännu otrevligare att vara sjuk,  dyrare att vara med i facket och i största allmänhet jävligare att vara arbetslös. Den anledningen är förstås att vi som har jobb ska kunna betala mindre skatt. Och det får vi nu prova på januarilönen. Läser en tabell i AB. De som tjänar 15000 i månaden får en femhundring mer i månaden. De som tjänar dubbelt så mycket får också dubbelt så mycket extra, dvs en tusing.
Ta från de fattiga - ge till de rika. Hallelulja i samfälld kör!
Läste en bra krönika om detta på DN.

Om man läser vidare i tidningarna är nästa heta potatis ökade befogenheter att avlyssna kommunikation som sker via kabel- och fiberoptik. I klartext: internet och telefoni. Förslaget har sågats av SÄPO, som anser det som alltför integritetskränkande. Utan att veta alltför mycket om förslaget i sig eller om exakt hur det ska genomföras praktiskt så borde väl att just SÄPO gör en sådan bedömning vara jämförbart med att Keith Richards tycker att du dricker oroande mycket? Det kan finnas anledning att lyssna noggrant, om man säger så.
Man ska bara få spana på sådant som har "sin utgångspunkt utomlands" och som rör "utländska förhållanden". Återigen så vet jag ju inte i detalj hur det här funkar, men är det inte svårt, gränsande mot omöjligt, att se exakt varifrån ett mail kommer och hur det färdas? Hur ska man bestämma det exakt? Internettrafik passerar gränser hur som helst. Hand upp alla som inte tror förslaget bara är ett sätt att få ökad rätt att godtyckligt avlyssna organisationer och personer med namn som låter oroväckande arabiska. Naturligtvis som ett led i det berömda Kriget Mot Terrorismen.
Jag tycker att allt har en distinkt lukt av "1984". Jan Guillous krönika från i söndags klickar i det här på ett utmärkt sätt.


Kanal 5 Räddar Mänsklighetens Fortplantningssystem

Jag har funderat på gårdagens inlägg (det om snoppar). Mänsklighetens könsorgan har alltså växt till mer än fem gånger den storlek som vore rimlig, jämfört med liknande däggdjur. Anledningen till denna tillväxt var att våra hjärnor, genom evolutionen, växt extremt mycket (se snopp-inlägget för en lite längre förklaring).

 

Det här passade bra ihop med vad jag läst tidigare i super-smartisen Stephen Hawkings bok ”Universum I Ett Nötskal”. Där skissar han på hur mänskligheten kommer att se ut och fungera om hundratusentals år. Våra hjärnor kommer fortsätta att växa, tror Hawking. Till slut kommer mänskliga foster att ha så stora huvuden att de inte längre kan födas på normalt sätt.
Istället kommer mänskliga foster att växa utanför moderns kropp.
Detta passar in i teorin om storleken på våra könsorgan: ifall våra könsorgan växt på grund av att barn med stora huvuden ska kunna födas, är det inte orimligt att det omvända sker ifall barn inte längre föds på normalt sätt. Ifall barn hux-flux börjar födas utanför kvinnokroppen verkar det inte finnas någon speciell anledning till att våra könsorgan alls ska se ut som de gör idag.

Om några hundra tusen år kanske människor fortplantar sig på samma sätt som fiskar gör. Eller som vandrande pinnar.

Hur kul låter det på en skala?

Det är här som Kanal 5 kommer in i bilden.

 

En snabb titt på dagens tablå:
”Dejta Min Morsa”
”Extreme Makeover”
Och inte minst ”My Bare Lady”. Det sistnämnda programmet bygger på en idé om att fyra porrstjärnor åker till London för att ”bevisa att de kan agera”. Lägg till detta program som ”Outsiders” eller (från gårdagens tablå) ”Hjälp Jag Onanerar För Mycket” och jag känner mig helt lugn.

Kanal 5 ger mig ett lugn eftersom att en art (dvs. människan) som högst frivilligt tittar på Kanal 5 aldrig kommer riskera att få en så stor hjärna att det blir aktuellt med några födslar utanför kvinnokroppen. De förödande konsekvenser som en stor tillväxt av mänsklighetens hjärna skulle ge kan man alltså strunta i.

Tack Femman!
Inte bara Roligare TV utan även ett stort ansvarstagande i utvecklingen av vår art.


Snoppar

Vi har nu kommit till den punkt då det inte längre går att undvika att skriva en text om snoppar även här på min blogg.
Jag har inget val.
Inte bara för att jag noterat vilken fascination ämnet orsakar. Den fascinationen är berättigad, har det visat sig (återkommer till vad jag menar med det).
Inte heller för att varje dagstidning och en uppsjö bloggar verkar ha som sitt främsta syfte att  skriva om allehanda könsorgan på daglig basis.
Nej.
Anledningen till denna snopp-text är att jag läst vidare i min bok av Peter Englund. Nu har jag avverkat kapitlet som rör kroppens historia och skillnader i hur mänskligheten betraktat den ideala kroppen allt sedan antiken. Det kapitlet innehöll många, i mitt tycke, intressanta detaljer. En sådan detalj är (och jag citerar):
”En av de saker i vår [mänsklighetens] anatomi som skiljer oss från andra däggdjur är formatet på våra könsorgan. Särskilt den manliga apparaten är märkvärdigt stor, åtminstone om man jämför den med motsvarande utrustning hos andra primater. En genomsnittlig man har en penis som i retat tillstånd är nära fem gånger större än den som återfinns hos en 200-kilos gorillahanne”

Jösses i havet!

Varför det förhåller sig på det här sättet är oklart. Det finns olika teorier. En teori är att människans hjärna vuxit så mycket i förhållande till kroppen i övrigt att våra barn föds med ovanligt stora huvuden. Detta har i sin tur lett till en förstoring av den (hrm…) pipeline som barnet färdas genom vid födseln. Vilket i sin tur har gett vad som bara kan kallas för en finurlig spinoff-effekt på könsorganen hos män. Som alltså växt.

Hur den idealiska penisen anses se ut har varierat under årens lopp. Grekerna ansåg det lite extra aristokratiskt och stilrent att ha en spenslig, kort snopp medan t.ex. Romarna föredrog det omvända. De första kända plastikoperationerna utfördes på just snoppar. Det var då frågan om att försöka återställa det som gått förlorat vid omskärelse. Detta ägnade man sig åt redan under antiken, det vill säga långt före begrepp som ”skalpell” eller ens ”lokalbedövning” var påtänkta. (Förmodligen kände man dock till begrepp som ”kallbrand”, ”inflammation” och ”otroligt smärtsamma variga sår på känsliga lokalisationer”. Om inte annat hade man troligen grundliga praktiska erfarenheter av dylikt.)

Plastikoperationer fanns så småningom tillgängliga för allehanda kroppsdelar. Även för ansikten. Peter Englund berättar historien om den åldrande skönhetsdrottningen som på 1930-talet beslutar sig för att ta en chans att återfå sin ungdoms glans. Botox och silikon fanns inte tillgängligt vid den tidpunkten. Man provade istället att injicera paraffin på strategiska ställen i skönhetsdrottningens ansikte. Dvs. man injicerade ett ämne som skidåkare använder som glidvalla och som inte så lite påminner om stearin. I hennes ansikte. Experimentet föll inte väl ut. Förstås. Paraffinet klumpade ihop sig och började vandra omkring i stora sjok i ansiktet på den stackars kvinnan. Hon drog sig sedermera tillbaka och tillbringade de sista 30 åren av sitt liv mer eller mindre i självvald ensamhet, på grund av sitt vanställda anlete.

Jösses i havet, en gång till!


Tjourvad Språkutveckling

Sonen blir allt bättre på att prata. Han snappar upp och härmar diverse ord som vore han värsta diktafonen. Oftast är det bra och jag blir imponerad av hans förmåga att lära sig saker. Ibland är det lite mindre lyckat. Som exempelvis då vår tvättmaskin utan förvarning började cirkulera runt i badrummet samtidigt som jag befann mig i samma rum i en särskilt utsatt sittande ställning. Med byxorna vid fotknölarna försökte jag sedan, så gott det nu gick, att hindra tvättmaskinen från att ödelägga sin omgivning. Min förhoppning är att de ord som sonen lärde sig av mig medan denna incident utspelade sig kommer att försvinna ur hans minne snarast.

Utan tvekan är en helt ny tid här.
Man får tänka sig för innan man pratar.

Ikväll försökte jag, på mitt allra mest pedagogiska sätt, att förklara för sonen att syftet med bord inte främst är att fungera som klätterställning.
”Man ska inte klättra på bord”, sa jag och lyfte ner honom för 124:e gången. ”Bord ska man använda för att äta på”.

Varefter sonen givetvis försökte ta en rejäl tugga av vardagsrumsbordet.

 

Igår slog han mig med häpnad då han räknade till tio. Jag måste erkänna att jag var stolt när han upprepade samma bedrift idag på dagis. Jag försöker lite i smyg lära honom lite dialekt från mitt hemlän. Kan behövas, som moteld till den sjungande och bräkande dialekt han på daglig basis exponeras för där vi nu bor (Västernorrland). Försöker lära honom att säga ”tjourvat, dvs. ”tjorvigt” med Norrbottensdialekt. Och jag kan intyga att ifall man inte hört en 1,5 åring försöka säga ”tjourvat” så har man verkligen gått miste om något.


Små Ting Och Babblande Galningar

Håller på att läsa Peter Englunds "Tystnadens Historia". Det är en samling korta texter om exempelvis skruvmejselns historia. För att inte tala om skyltfönstrets, massagestavens och finansbubblans historia. I Englunds förord läser jag en grej som klickade in i saker jag själv tänkt på ett tag. Så här skriver han.
"För världen visar sig även i de små tingen, i de företeelser vi vant oss vid till den grad att de blivit osynliga, eller bara vunnit den särskilda grad av osynlighet som kommer ur brist på reflektion eller ifrågasättande. Dock tror jag att vi behöver begrunda många av dessa vardagligheter, att vi även här behöver det frågeställande avstånd som bara historien kan ge oss. "

En sådan sak, en liten detalj som nu är så accepterad att ingen verkar tänka på det längre, det är när folk står och pratar högt för sig själva. TIdigare betraktades sånt som första steget på väg till den madrasserade cellen. Nu antar alla att man pratar i mobil-headset. Har tänkt på det till och från. I helgen mötte jag dessutom en man som inte alls pratade i något headset även ifall han orerade vitt och brett. Och osammanhängande. Ingen verkade dock reflektera över det. Annat än jag som gick en stor omväg för att undvika eventuella samurajsvärd eller järnrör som den babblande mannen eventuellt kunde tänkas producera fram utan förvarning.
När jag gick min omväg tänkte jag på en annan grej. Jag bor i en liten stad. Vissa skulle säga att jag bor på en ort som knappt är större än en lort. Dessutom ligger lorten/orten utslängd i den norrländska ödemarken. Stadskärnan här påminner mycket lite om New York, Los Angeles eller ens London. Ändå är skyltarna i skyltfönstren på engelska. Så är det ju även i lite större städer här i landet. Men extra tankeväckande blir ändå företeelsen här i ödemarken. Det heter inte längre "rea" - det heter "sale". Även här. Ibland kanske man lägger till "60% off" eller något liknande. Jag gick t.ex. på "sale" och köpte en "woolie hat" som var "50% off". Kan vara bra at ha både när man går på "Night Club" eller då man åker "snow board" eller ägnar sig åt "nordic walking" (Det sista är lika med stavgång. Fast med häftigare namn.)

Tillägg

...till gårdagens inlägg. Jag tror nu jag vet varför jag inte gillar "21 Steg Till..."
Den är som hämtad ur det bänkklotter vi ägnade oss åt under gymnasiet. Och känslan av att jag kunde skrivit samma bok själv, samtidigt som jag ägnade mig åt allt annat jag ägnade sig åt på gymnasiet är inget bra betyg.
Sen så.
Får man en känsla av att det är alltför tillgjort vältrande i misär. För att "Krymp Din Trygghetssfär" eller "Inse Att Du Inte Är Unik" ska vara förödande för självkänslan krävs att man tror sig vara unik. Eller att man vill öka sin trygghetssfär.

Läst: 21 Steg Till Självstjälp av Martin Marklund

Vad: Precis det titeln anger. 21 (eller egentligen 22) korta kapitel med tips om hur man ska tänka för att må så dåligt som möjligt. Kapitlen heter saker som: "Krymp Din Trygghetssfär", "Bejaka Din Svartsjuka" och "Skjut Inte Upp Självmordet". Det är den raka motsatsen till "Självkänsla Nu!" Hela boken är kort och innehåller mycket bilder. Jag läste den på en kväll.
Jag tyckte: På pappret en bra idé. Dessutom ganska fyndigt och välformulerat skrivet. Men jag gillade den ändå inte. Svårt att sätta fingret på exakt vad som fattas. Men boken kändes långtifrån som det vassaste rakbladet i självmordskittet.
Betyg: 2

Läst: Rubicon av Tom Holland

Vad: En genomgång av den romerska republikens uppgång och fall. Titeln syftar på den flod vid vilken Julius Caesar uttalade sitt berömda "Tärningen är kastad" innan han ledde sina trupper mot Rom, där han gjorde sig till diktator och beredde vägen för republikens död.
Jag tyckte: Lite långrandig. Materialet är fascinerande och jag har använt internet för att följa upp intressanta figurer och händelser som nämns i boken. Böcker som får mig att göra sånt gillar jag verkligen. Extra plus för att man kunde nicka igenkännande åt en del händelser jag kom ihåg från olika Asterix-album! Men jag tycker det borde gått att reda en godare soppa på de här fascinerande ingredienserna.
Betyg: 2,5

28 Miljoner Amerikanska Soldater Till Irak

Jag brukar titta in på Michael Moores hemsida ibland. Då och då finns det roliga och läsvärda grejer där. Som till exempel detta, ett öppet brev till allas vår GW Bush. Föga förvånande är Mr. Moore inte imponerad av beslutet att skicka ytterligare 20.000 soldater till Irak. Han konstaterar att det bara återställer bemanningen till samma nivå som under förra året. Och då gick det ju inte heller så bra.

Moore har istället ett mer radikalt förslag. För att vinna i Irak, ett land som har en befolkning på 27 miljoner människor, bör man skicka 28 miljoner soldater. De första 27 miljonerna amerikaner går in i landet och dödar en irakier var.
Job done.
Den återstående miljonen amerikaner bygger sedan upp Irak igen.

Frågan blir då var GW ska hitta 28 miljoner amerikaner som är beredda att åka till Irak. Givetvis har Moore några förslag för det med:

  1. 62 miljoner amerikaner röstade på GW i förra valet. Åtminstone en tredjedel av dessa borde vara beredda att även praktiskt ställa upp på den politik de stödjer.
  2. Starta värvningsmöten runt om i amerika under parollen ”Kill An Iraqi”. Kanske kan ordna fram ytterligare sisådär 5 miljoner soldater.
  3. Skicka samtliga personer från de etablerade medierna i USA som hjälpt GW att starta kriget. Ifall man då ändå inte kommit upp i 28 miljoner soldater: skicka samtliga som tittar på FOX News.

Så här avslutar sedan Moore:

“Mr. Bush, do not give up! Now is not the time to pull your punch! Don't be a weenie by sending in a few over-tired troops. Get your people behind you and YOU lead them in like a true commander in chief! Leave no conservative behind! Full speed ahead!  We promise to write. Go get 'em W!  Yours, Michael Moore”

Världens Sorgligaste Ljud

Tänkte på detta för några dagar sedan. Samtidigt som jag diskade, vilket kan förklara dysterheten. Då min halvtimme vid bibliotekets dator snart är slut så hinner jag inte lägga in några motiveringar. Dessa kommer senare.


Världens sorligaste ljud:
1. Inspelade skratt från TV som man hör på avstånd. Speciellt till avlägsen pianomusik.
2. Ljudet av regn som slår mot ett fönster under januari månad.
3. Tonåringar. På bussar eller i s.k. växa-upp filmer.
4. Cello.
5. Jublande moderater.


Från 9/1

Noterade häromdagen att en pakistanier i US of A har dömts till inte mindre än 30 års fängelse för terroristbrott. Hans brott? Han planerade att spränga en tunnelbanestation. Påstås det. Åtminstone hade han besökt stationen i fråga. Han har också erkänt att han tittat på olika ställen där man skulle kunna placera bomber (dvs. samma tankar som miljoner människor får på Old Trafford och liknande institutioner för ondskans axelmakter).  Däremot hade han inte placerat ut några sprängmedel. Faktum var att han inte ens ägde några sprängmedel. Det är hårda bandage, måste sägas. Speciellt då hans bomb-funderingar tydligen ivrigt uppmuntrats av en polis infiltratör.
Orwell har sällan känts mer aktuell, faktiskt.
Jag kommer osökt att tänka på 11 åringen i delstaten Washington som för några år sedan ritade en teckning av George W Bush. En död George W Bush. Vilket resulterade i att skolan fick "hembesök" av Secret Service.

Primalterapi

Nästan två veckor utan dator nu. Och - dessutom och dess värre - utan internet. I samband med flytten pajade vår dator och lägenheten saknar dessutom intenetuppkoppling ännu. Det vore en lögn att påstå att min datorfria tillvaro har känt avspänd. Framförallt till en början. Jag kände mig orolig. Rastlös. Började fundera över ifall det finns stödgrupper för män i yngre medelåldern som drabbas av nervösa tics ifall de inte får slösa bort tid med barnsligt internetsvammel (som t.ex. detta) på daglig basis. Ju längre tiden har gått, ju lindrigare blir dock mina abstinessymtom. Kanske är det så här det käns då man börjar tända av? "Cold turkey got me on the run", som en känd musiker/knarkare från Liverpool en gång sa. Typ. Kanske är det så att jag nu har gått igenom den här krisens olika faser för att nu ha kommit fram till en sorts nyorienteringsfas? Att jag börjat anpassa mig till ett internetfritt liv? (I så fall: varför sitter jag nu på ett bibliotek och skriver detta...?) Hur man än ser på saken är det nyttig terapi för mig att vara utan dator och internet ett tag. Tror jag. Det kan ju inte vara nyttigt att få fysiska symtom på att inte kunna tillfredsställa sitt surf-behov.
Sonen, å sin sida, kör med annan terapi. Sång och framförallt dans har ju alltid varit något han gillat. Han har nu ny favoritmusik att dansa till. Och det gör mi orolig. För ett tag sedan slog jag på ärke-knarkarna Primal Screams mest droggenomsyrade alster, Screamadelica. Sonen älskade det. Han dansade mer än någonsin till "Higher Than The Sun" och andra lovsånger till den sortens tabletter som inte alls är bra för dig och gör dig yr i mössan. Medan Primal Scream spelade in den skivan konsumerade de LSD och Extacy som vanliga människor konsumerar köttbullar och potatis. Vet inte vad jag ska tycka om sonens förtjusning för just den musiken, måste erkännas.

RSS 2.0