Läst: Hokus Pokus av Kurt Vonnegut

Vad: Fd soldat i Vietnamn och sedemera lärare i en skola samt ett till skolan närbeläget fängelse återberättar sin historia. Som slutar med början, kan man kanske säga. Där han sitter inspärrad misstänkt för att ha hjälpt till med en fängelserevolt.
Jag tyckte: Gillar verkligen Kurt Vonneguts torra och lite cyniska humor. Alla personer i boken har en egen historia som berättas. Handlingen går framåt i snigelfart utifrån de talrika utvikningarna och sidospåren. Jag tycker det tillslut blir lite för mycket av det goda avseende just detta. Annars hade detta kunnat vara en femma. Nu blir det istället
Betyg: 4

Läst: Tourist Season av Carl Hiaasen

Vad: En samling inte exakt överbegåvade terrorister iscensätter ett antal attentat i Florida under högsäsongen för turister. Deras syfte med dåden är att skrämma bort turister och förhindra att fler människor flyttar till Florida.
Jag tyckte: Carl Hiaasen är en av mina absoluta favoritförtattare. Obegripligt att hans böcker är så svåra att få tag på i svensk översättning. De är roliga, svåra att förutsäga och dessutom spännande. Det här är litegrann Mr Bean möter Pulp Fiction. Litegrann får jag också känslan av att författaren tar chansen att i sina böcker avreagera sig på hatobjekt från verkligheten. Det är något jag tänkt på även i hans tidigare böcker, där bl.a. telefonförsäljare, plundrare och människor som spelar irriterande musik på hög volym gått otrevliga öden till mötes. Rekommenderas varmt.
Betyg: 4,5

Läst: 101 Historiska Myter av Åke Persson och Thomas Oldrup

Vad: Historien bakom ett stort antal historiska myter.
Jag tyckte: Bra som avkoppling efter att just ha plöjt Kafka På Stranden, som man får säga var oerhört mkt mer krävande av läsaren. Detta är populärvetenskap på ett enkelt sätt. En del av kapitlen var inte så intressanta och bläddrades förbi. Andra var däremot riktigt spännande. Fick här lära mig bakgrunden till uttrycket att "Blunda och tänka på England". Tyckte jag var kul
Betyg: 3

Läst: Postverket av Charles Bukowski

Vad: Bukowskis första roman som skrevs på tre veckor efter att han sagt upp sig från just postverket. Han var anställd där i två omgångar under ca 15 år. Här får man läsa historier från jobbet och privatlivet. Promillehalten är genomgående hög, liksom underhållningsvärdet.
Jag tyckte: Man får intrycket av att romanen bara är snabbt nedkrafsad, vilket det kanske ligger någon sanning i. Språket är kortfattat och konkret, säkerligen ett helt medvetet stilgrepp. Skrivs som en sorts självbiografi men jag gissar att "Henry Chinaski", dvs alteregot, skiljer sig en hel del från författaren. Liksom säkerligen de andra figurerna som passerar revy här. Han tar inte ut svängarna lika mkt här som i t.ex. Historier Från Ingenstans eller, tycker jag, Faktotum. Men ändå omisskänligt Bukowski med allt vad det innebär i fråga om spyor, fyllor och kroppsvätskor.
Betyg: 4

RSS 2.0