Länkar Om Fotboll

Jag tillbringar en hel del tid framför datorn. En stor del av den tiden ägnar jag åt att glo på fotbollssidor på internet. Vissa tittar jag på dagligen. Andra sidor kan användas som uppslagsverk. Det finns fotbollssidor som framkallar rysningar. Både trevliga och otrevliga rysningar.

Här är en lista över några av de intressantaste siterna. Ett par av dessa har använts flitigt vid produktionen av en längre skrift om fotboll, som förhoppningsvis kan se dagens ljus.
Snart. 
På riktigt.  
Det nedstående var faktiskt tänkt som ett kapitel i den skriften, men njaaa....vi sållar ut det.


  • http://www.football365.com/ - Världens bästa fotbollssite. Utan konkurrens. Förutom analyser, matchreferat och utförlig statistik finns mycket mer. Speciellt rekommenderas "Mediawatch". Har man någon sorts känsla för brittiska humor kommer man garanterat ha stort utbyte av sidan även om man hatar fotboll.

  • http://www.bolletinen.se/ - Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker. Undrar du över resultatet i en träningslandskamp 1972? Du hittar det här. Du hittar faktiskt noggrann statistik över i princip allt som har med svensk fotboll att göra. Det är nästan förvånande att konstatera att det inte finns någon statistik på vilken hattstorlek spelarna i VM laget 1958 hade. Sidan är så detaljerad att jag inte hade höjt på ögonbrynet en millimeter om även det hade funnits.

  • http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/ - Om man är intresserad av Engelsk fotboll rekommenderas ett besök om dagen på BBCs fotbollssida. De kanske inte alltid är först med alla nyheter. Men alltid mest trovärdiga. BBC är, trots allt, BBC.

  • http://www.akiriihilahti.com/ - Många spelare har hemsidor. Mycket få skriver dock dem själva. Och ytterst få, förmodligen ingen, gör det lika bra och roligt som finländaren Aki Riihilahti.

  • http://www.gazzetta.it/ - Det finns bara en riktig fotbollstidning. Skulle jag förstå mer än 1 % av vad som skrevs i blaskan skulle jag nog uppskatta den ännu mer. Den finns självklart online.

  • http://www.planetworldcup.com/ - Fantastiskt bra site för den som är intresserad av världsmästerskapen i fotboll. Och vem, ärligt talat, är inte det?

  • http://www.footballanorak.com/index.html - En sida som är fascinerande samtidigt som den ger mig det amerikanerna benämner "the creeps". En otroligt noggrann statistiksida. Men att tänka sig det arbete som någon lagt ner på all statistik som redovisas gör mig snurrig i bollen. Man undrar hur mycket det snurrar i bollen på webbmastern för sidan. Utan tvivel en hel del.

  • http://www.footballpoets.org/ - Förmodligen ingen sida man tittar in på speciellt regelbundet. Men ändå roligt att se vad som faktiskt finns i de mer avlägsna regionerna på nätet. Haiku-dikter om fotbollar? Poetiska analyser av psyket hos upprörda fans? Bara att klicka in här.

  • http://www.uglyfootballers.com/ - Jag säger inte att jag är utrustat med klassiska, fint skurna drag. Sanningen att säga så har jag kört skottkärror som varit mer bildsköna än jag själv. Men jag är i gott sällskap.

  • http://www.goalkeepersaredifferent.com/ - Målvakter är tokskallar. Ifall man inte fått nog med exempel på detta i mitt kapitel om målisar finns mer argument här.

  • http://www.goalwire.com/ - Sidan 377 på Text-TV är en institution. På det stora hela är Text-TV fortfarande lite magiskt för mig. Hur går det egentligen till? För resultatrapportering finns det en hel del sidor på internet som konkurrerar med sidan 377 på Text-TV. Bara Goalwire är nära att lyckas.


Mr Creosote

Läser Alf Henrikssons tegelsten om sveriges historia.
Verkligen rolig läsning, även om det inte går med blixtens fart. En två veckor gammal baby i huset ger effekter på många plan, bl.a. att läshastigheten i lästa sidor/dag minskar. Drastiskt.
Hursomhelst.
Nu har jag ändå tagit mig till mitten av 1600-talet och Gustav II Adolf har dött.
Som de flesta vet dog han på ett slagfält. Men om han inte gjort det hade nog en hjärtinfarkt inte varit långt borta. Hans meny var nämligen inte av denna världen.
Nedan följer Gustav II Adolphus middag, den 12/2, 1623. Det är ingen lek. Han lastar in kött med korta avbrott för att ta sig några oliver:
Oxstek, fårstek, stekt järpe, hare, höns och orre.
Oliver, kaprissoppa, slånbär tillagade med vin. 
Ärter och fläsk. Höns med buljong. Oxkött med soppa. Surt oxkött. Vitt oxkött. Fårkött med russin. Fårkött med rosmarin. Gåskött med saffran. Hare med stekt fläsk. Svart älgkött.
Oliver.
Färsk gädda med fläsk. Färsk gädda med salt spad. Bergfisk med smör. Salt lax. Ostron med smör.
Orrtuppspastej. Fårköttspastej.
Sockertårta. Stenkakor.

Burp!

Ring Anna Skipper.
Ring Blossom.

Jaha

Såväl Luleå som MoDo förlorade idag.
Jaha.
Bara att luta sig tillbaka och invänta de traditionsenliga reaktionerna på detta i lokalpress och bloggosfär.
Dvs. att norrbottenstidningarna kommer såga laget enl. modellen "vad var det vi sa?"
Och här i Västernorrland kommer man skylla på domaren.

Lärdom, Igen

Sonen får en del besök av kompisar numera. Som t.ex. igår.
Det ringde på dörren och där stod en annan treåring som var sugen på att leka. Det var däremot inte sonen. Så han sa helt enkelt:
"Nej, jag vill inte leka med dig nu."
Själv satt jag vid datorn och hajade till.
Så skulle jag aldrig säga själv.
Istället skulle man ju trassla in sig i bortförklaringar om det ena eller det andra:
"Nej förstår du, jag kan inte kolla på fotboll ikväll för jag eeeeh...eeeehh...måste tvätta"
"Nej jag kan inte gå på jazzkonsert eftersom jag eeeeh...måste klippa gräset."
Så skulle jag sagt. Även ifall det verkliga skälet var att jag inte ville kolla på fotboll eller gå på jazzkonsert.
Sonen mycket ärligare och modigare. Än så länge.
 "Nej, jag vill inte" - mitt pinsamhetscentrum skakades.

Hur gick det då? För sonen?
Jo. I slutändan lekte de iallafall!


Kaminmat

"Bättre Än Såhär Blir Inte Idrott" skriver idag Tidningen Ångermanland.
Vad är det då som föräras denna allt annat än blygsamma ingress?
Sverige-Rumäninen i VM 1994?
Usain Bolts världsrekord?
Nej och åter nej.
Elitserien i ishockey 2008-09 ska tydligen vara toppen av all världens idrott. Iallafall är det vad som står på förstasidan till Tidningens 24-sidiga försök att övertyga sin omvärld att den ointressanta Elitserien i själva verket är jätte-jättehäftig.
Eh. Förlåt.
Jag menar att så skriver Tidningen i sin 24-sidiga hyllning av Modo.
Eh. Förlåt en gång till.
Så skriver Tidningen på omslaget till sin Elitseriebilaga som kom idag.
Dra åt pipan Usain Bolt, gör plats så Niklas Sundström kan få gnälla på domaren i 38 omgångar.
Stick och brinn Michael Phelps, nu ska vi äntligen få se Magnus Wernblom böka omkring med hjälmen neddragen för ögonen.
Det är idrott när den är som bäst det.
"Slaget Om Västernorrland" för tusan! Ju.

Tände, trots ovanstående, en brasa på Tidningens bilaga.
Den värmde gott.

Gratitude

Det är inte alla som har förmånen att få vagga sitt barn till sömns klockan 04.30 efter två timmars sömn sedan man sist gjorde exakt det samma.
Dessutom är det, sett till hur långt liv man lever, väldigt få nätter man får möjlighet att ägna sig åt detta. Barnen blir ju stora så snabbt.
Man ska vara tacksam. 
Tänk på det i natt, Thomas.


Bara För Att

På förekommen anledning (eg. de kommentarer jag fick igår) tänkte jag reda ut några populära missuppfattningar som grasserar i dagens Sverige:

* Filip och Fredrik är faktiskt inte roliga.
* Poker är inte en sport, även ifall det skrivs om svamlet i Sportbladet.
* Idol! är inte ett roligt underhållningsprogram som hittar blivande världsstjärnor.
* Även om man spelar forward i ett italienskt fotbollslag framstår man som en idiot om man uttrycker sig som en idiot.
* Det är inte en mänsklig rättighet att kunna ladda ner upphovsrättsskyddad musik och film gratis.
* Måns Möller är verkligen inte rolig.
* Trötthet är faktiskt oftast inte ett tecken på att du lider av en obotlig, dödlig sjukdom. Även ifall det står så i kvällstidningarna.
* Alex Shulman är  rentut tråkig.
* Det är inte en världsnyhet ifall Britney Spears har ojämn avföring. Även ifall det kan verka som det då man läser kvällstidningarna.
* Viktoria Silvstedt är inte snygg.

Så där.

Omställning

Omställning.
Det är inte bara namnet på en spelsekvens i fotboll. Det är även en beskrivning av hur livet förändras när man har två istället för ett barn.
Exempel:
Tog upp den nyfödda ur hans livs första bad. Han sveptes in i handduk. Därefter inträffar följande saker, alltihop inom loppet av 10 sekunder:
* Den nyfödda avlossar stora kanonen och kissar som det verkar överallt.
* Treåringen kliver ner i badbaljan som nyss inhyst hans lillebror. Att han själv har på sig
kläder verkar inte bekymra honom. Inte heller att baljan står på köksbordet.
* Telefonen ringer.


Tycker ändå jag och hustrun löste ovan beskrivna situation på ett snyggt sätt, inga nervsammanbrott e.dyl.
Går nog bra detta.


Zlatan Kan Ta Sig I Brasan

Naturligtvis är det kvällstidningsjournalistik när den är som sämst och naturligtvis vill Aftonbladet bara få reaktioner typ det inlägg jag just nu håller på att författa.
Men ändå.
Zlatan kan ta sig i brasan.
Jag skulle mycket hellre se att mina söner växte upp och blev trädgårdsmästare än professionella fotbollsspelare som är så träskalliga som han verkar vara. Gång på gång visar han upp ett omdöme som är sämre än min treåring. Verkar anse att landslaget är hans egen lilla lekstuga, trots att han mycket sällan levererar något i blågult.
Så han kan ta sig i brasan.
Var en gång på en föreläsning där föredragshållaren (en tränare i superettan) sade att Zlatan är ett stort hot mot svensk fotboll. Anledningen till detta var att han inspirerar unga spelare att inte lyssna på sina tränare, att uppträda egoistiskt och respektlöst samt att brista i ödmjukhet. Har tänkt på det han sa många gånger. Istället för att idealet ska vara Zlatan borde spelare med karaktär som Henrik Larsson och Jonas Thern få vara förebilder för unga spelare.
Så inte.

Luleå Hockeyförsvagning

Fick idag ett utskick från MoDo hockey med Tidningen Ångermanland.
Brände eländet under närmast rituella former. Ännu en fördel med att ha öppen spis.
Dock lär denna ritual dock knappast ha ökat Luleå Hockeys rätt mikroskopiska chanser att undvika kvalserien.
Men något måste jag ju göra.

Olika Bröder

Det känns fortfarande enormt att vara pappa till två bröder.
Skulle ljuga om jag sa att jag inte tänkt på olika kända bröder genom historien. Det finns många bra och dåliga exempel.
Inom musiken finns t.ex. bröderna Young i AC/DC, bröderna Farriss (i INXS), Allman Brothers, Blues Brothers, bröderna Ryder, Jackson 5, bröderna O'Neill (i The Undertones) samt Hunt och Tony Sales och - givetvis - bröderna Djup. 
Inom idrotten finns ett otal bröder. Bröderna Baresi, bröderna Salming, bröderna Nordahl, bröderna Abrahamsson, de brasilianska fotbollsbröderna Socrates och Rai, bröderna Ravelli, bröderna Kovacs, Johnny och Sven-Erik Danielsson, Tomas och Peter Gradin samt Pär och Peter Sundström. Övriga inspirerande brödrapar är t.ex. Sherlock och Mycroft Holmes samt de filmskapande bröderna Cohen.

Avskräckande exempel saknas förstås inte.
T.ex. Birger, Erik och Valdemar Magnusson. Dvs. Magnus Ladulås söner. De hade som bekant en inte helt problemfri samexistens som upphörde i och med att äldste brodern Birger spärrade in sina bröder på Nyköpings slott där de sedermera fick svälta ihjäl.
Vi har också träskallarna Gallagher i Oasis. Samt pellejönsarna Goss i Bros.
Är också lätt att minnas bröder med omfattande...problem med rättvisan under min uppväxt. Bröderna Lindskog var ju legendariska i Luleå, fast det är väl minst en generation över mig. Sedan fanns bröderna Johansson som var jämnåriga med mig. Och en hel del andra som jag inte tror det gått speciellt bra för senare i livet.
Men.
Värst av allt torde dock vara bröderna Gary och Phil Neville. Ifall mina söner deltar i det Manchester U-lag som vinner tre titlar samma säsong skola jag öppna mina artärer och lägga mig i ett varmt bad.


Bröder

Så kom han då. Igår, kvart i två på eftermiddagen, kom Lillebror.
Allt det som hänt det senaste dygnen visar att det inte finns någon rättvisa; Jag känner mig själv mycket bra. Jag vet mina starka- och mina svaga sidor. Jag vet hur många bra saker jag gjort och hur många dåliga saker jag gjort. Och summa summarum så kan man inte säga att jag är värd att ha sån otrolig tur som jag har.
För tre år sedan fick vi Storebror. Han var och är fantastisk. Igår kom lillebror, likaledes fantastisk.
Dessa båda förträffliga herrar har framfötts av en kvinna som är min fru. För övrigt rätt fantastisk även hon.
Det är helt otroligt.
Ingen människa kan egentligen vara värd att ha så mycket tur som jag har. Faktiskt.

Jag kan inte formulera mig riktigt så bra som jag önskar. Dels är jag trött och omtumlad. Dessutom är det svårt att riktigt uttrycka vad man känner i tider som dessa.
Att vara med vid födseln av ditt barn är kanske något obeskrivligt.
Satt i bilen på väg från BB ikväll och tänkte på att det nu finns ett brödrapar i huset. Vi har faktiskt inte bara två barn nu, vi har också ett brödrapar. Dessa våra barn kommer alltid att vara förenade med varandra på det sättet. De kommer säkert inte alltid att älska varandra, men de kommer alltid vara syskon. En sorts enhet i sig självt. De kommer ha en gemensam historia. Det är en av alla de saker jag tänkt idag.

Höst

Har gjort eget äppelmos ikväll. Gillar verkligen den känslan.
Tog sticklingar i jordgubbslandet igår och planterade med dessa en ny rad. Kändes också bra.
Jag gillar att fixa med mina odlingar. Jag gillar att safta och sylta.
Det känns meningsfullt.

För övrigt inget barn som behagat födas ännu. Tre dagar över tiden. Även det en sorts odling, kanske man kan tänka sig. Därmed naturligtvis inga paralleller mellan vårat kommande barn och fallfrukt.

1992

Dårskapen fortsätter!
Ännu en kväll där jag sitter och mixtrar med media player och mitt låt-bibliotek. Det är verkligen till att ha sociala fritidsintressen...
Dagens spellista från 1992. Ett mycket mycket starkt år.
Ändå ska man komma ihåg att 1991 är ett av musikhistoriens bästa år (iallafall enligt mig). Men tillräckligt många bra band gav ut skivor 1992 för att göra även det till ett kanonår.
Se bara här:

Easy - Faith No More
Somethings´ Got To Give - Beastie Boys
Headacher - Bear Quartet
Remedy - The Black Crowes
No Rain - Blind Melon
Beach Boy - Eggstone
Pål Karl - Hedningarna
Catchfire - The Jesus And Mary Chain
Fear Of The Dark - Iron Maiden
My Drug Buddy - The Lemonheads
You´re The One For Me, Fatty - Morrissey
Find The River - R.E.M.
Harvest Moon - Neil Young
Bombtrack - Rage Against The Machine
The Morning Papers - Prince
I´d Rather Drink Than Talk - Sator
What A Wonderful World - Nick Cave & Shane MacGowan
Youth Against Fascism - Sonic Youth
Somebody To Shove - Soul Asylum
My Insatiable One - Suede
How Do You Feel Today? - Union Carbide Productions
Friday I´m In Love - The Cure
Leave Them All Behind - Ride
Popscene - Blur
Motorcycle Emptiness - Manic Street Preachers

Väntans Tider

Inget är som väntans tider, sägs det. Så sant. Familjens andra barn var beräknat att födas igår, men har ännu inte behagat komma ut. De flesta vet förstås att det inte är exakt datummärkning på denna typ av leveranser. Men ändå. Dessa väntans tider är som inga andra, vilket alla blivande föräldrar vet.

Är ganska stor skillnad mellan känslan såhär före barn 2 jämfört med hur det kändes inför barn 1. Första gången var det mer mer osäkerhet. Kanske mer spänd förväntan på ett sätt, man visste ju då inte alls vad som väntade.
Nu är det mer en längtan. Efter att få träffa någon som det känns som jag väntat 35 år på att träffa.

Läser i Tidningen om att man nu ska ta krafttag mot missbruket här i Kramfors. Bra! Inte en dag för sent. Kramfors har utsetts till landets barnvänligaste kommun, vilket i mångt och mycket stämmer och det spelade roll för att vi flyttade hit.
Dock måste Kramfors vara en av de orter i landet som har flest missbrukare per capita. Det känns faktiskt...sådär ur perspektivet att man ska uppfostra barn här. Det (talrika) gamla gardet av blandmissbrukare verkar utökas sakta men säkert. Många är unga. Men nu ska Kommunen alltså sätta ner foten, bland annat på grund av omfattande problem med rattfylleri.
Hur ska man göra det?
Genom en informationskampanj...
Tack för kaffet.
Verkar ju troligt att barn som har arbetslösa föräldrar och som gärna tillbringar sina eftermiddagar med att röka hasch kommer räddas från ett eventuellt framtida missbruk genom att få höra hur jätte-jättedumt det är med knark. Varför inte börja med att åtgärda det befintliga problemet? 

1994

Som soundtrack till en kväll av förmodligen helt idiotiskt fixande med mitt mediabibliotek gjorde jag en spellista från album jag hade där som släpptes 1994.
Good stuff.
Så här blev det då´rå:

So Let Me Go Far - Dodgy
Nowhere - Therapy?
Desdemona - Eggstone
Bad Reputation - Freedy Johnson
I Don´t Think So - Dinosaur J.r.
Jailbird - Primal Scream
Say It Ain´t So - Weezer
Where Did You Sleep Last Night? - Nirvana
Badhead - Blur
The More You Ignore Me, The Closer I Get - Morrissey
Glory Box - Portishead
Mer Än Så Kan Ingen Bli - bob hund
The Church Of The Holy Spook - Shane MacGowan And The Popes
Beercan - Beck
Range Life - Pavement
Piggy - N.I.N.
Little Star - Stina Nordenstam
Left On The Bank Of The River - Bear Quartet
Cigarettes And Alcohol - Oasis
Ditch - The Jon Spencer Blues Explosion
Girl Lost - Brainpool
Strange Currencies - R.E.M.
Ode To My Family - The Cranberries
Sabbath Bloody Sabbath - The Cardigans
Pump The Brakes - Refused

Fantamej...
Var det 14 år sen de där låtarna kom?

Vägen Till Mannens Hjärta

Det sägs att vägen till mannens hjärta går via magen. I vissa fall är det utan tvivel sant.
För mig själv, t.ex.
För andra förhåller det sig på ett annat sätt. För min son t.ex.
Eller författaren Nick Hornby.
Boken "Fever Pitch" är tillbakablickar på Nick Hornbys liv. Varje kapitel heter samma sak som en fotbollsmatch: "Kapitel 12, Arsenal-West Bromwich Albion, 12/3, 1982". Sedan följer en story om vad som försiggick i författarens liv runt det datumet.
Hans liv delas upp i matcher och säsonger. Kanske skulle mitt kunna delas upp i måltider?
Jag minns tydligt vissa luncher och middagar jag åt i tioårsåldern. Jag skulle kunna tråka ut min omvärld med historier kring några av dessa mat-högtider, som t.ex. julbord på Esso Motor Hotell ca. 1982 eller smörgåsbord i Edefors ca. 1984. Skulle i detalj kunna beskriva den godaste chokladkaka jag ätit (en Rigi, Gunnars Närköp, Skurholmen, Luleå, minst 20 år sedan) och med 2000 ord förklara exakt hur gott det luktade när min nuvarande hustru första gången bakade bullar i min grottliknande ungkarlslägenhet.
Avstår emellertid detta - det är inte mitt förhållande till matvaror det här egentligen ska handla om.
Utan om sonens förhållande till sina kramdjur.
Den senaste tiden har dessa hans kramdjur alltmer blivit hans barn och syskon.
Skulle tro det har att göra med att det alldelens strax kommer framfödas en ny människa ur hans mammas mage. Hans lekar är nog ett sätt att förbereda sig för den nya situationen som väntar.
Men det har också gett mig ett nytt, effektivt knep att påverka honom. Ett sätt som har samma inverkan på honom som god lasagne har på mig. Dvs. det kan oundvikligen motstås.

Sonen pratar numera långt och länge med sina kramdjur. Han höll t.ex. en 5 minuters föreläsning för en björn om varför man inte ska äta godis på fredagar, han försökte få sin råtta att prata i telefon med sin farmor ("men PRATA då Råttis! PRATA! SÄG något!").
Hans motpart i dessa konversationer, den som får agera stand-in åt kramdjuren, det är jag eller min fru. Vi låtsas alltså vara hans kanin-småsyskon eller rått-ungar. Och han gör alltid som hans "kramdjur" säger.
Fantastiskt!
De senaste dagarna har hans björn sagt åt honom att komma in när han verkligen inte ville, hans råtta har beordrat toalettbesök och jag tror det var grodan som fick in honom i duschen idag.
Hoppas det här håller i 10-15 år till.

RSS 2.0