Läst: Nature Girl av Carl Hiaasen

Vad: Honey Santana, mentalt inte riktigt välbalanserad ensamstående mamma, bestämmer sig för att ta gruvlig hämnd på otrevlig telefonförsäljare. Lurar ner honom till sydvästra Floridas utmarker för att lära honom ett och annat om hyfs. Går givetvis överstyr. På ett mycket underhållande sätt.
Jag tyckte: Har nu läst två böcker av denne Hiaasen och är ett fan. Förmågan att skriva roligt, oväntat och småbisarrt är tilltalande. Gillade detta mycket.
Betyg: 4

Läst: Beat! : poesi och prosa från beatgenerationen : Antologi

Vad: just vad titeln anger. Prosa och poesi med Jack Kerouac, Allen Ginsberg m.fl.
Jag tyckte: Intressant värre, speciellt om man är lite av popkulturnörd liksom undertecknad. Allen Ginsberg har man ju sett flimra förbi flera gånger, inte minst i Dylans video till Subterranean Homesick Blues. Dock måste jag säga att jag har svårt för hans lyrik, speciellt den mer episka och storslagna. Hans mer kortfattade dikter är bättre tycker jag. Gregory Corso har fått ge namn åt en Lundellplatta (Ripp Rapp) och skriver bra, men kanske lite svårpenetrerat? Jag tycker jag ser klara paralleller mellan Corsos lyrik och Dylans texter. Dylan ska ju även ha varit ett fan. Gary Snyder verkar ha varit mycket inflytelserik. Men av det som finns med honom här imponerar inte så mkt på mig. Det mest läsvärda med honom är en intervju, där han verkligen framstår som superintelligent, beläst och rentutsagt trevlig. Kunde inte komma ifrån tanken att hela den s.k. Gröna Vågen går att spåra tillbaka till Gary Snyder. Märkligt nog finns Patti Smith med. Skulle inte omedelbart tänkt henne som en Beatförfattare, men likväl. Tycker inte hennes texter riktigt passar så bra på papper. De känns avsedda att framföras. De bästa texterna i den här antologin tycker jag kommer från Corso, Anne Waldman, William Burroughs och Lawrence Ferlinghetti. Visste nästintill inget om Ferlinghetti tidigare, men tycker han skriver vackert och insiktsfullt filosofiskt. Kerouac finns representerad, men det är ingen höjdare. Texterna här är mest jobbiga att läsa för mig. Innehåller en del tänkvärt, men mycket pladder som jag inte begriper. Har läst On The Road förut och det är ju en klassiker. Det som finns här lämnade mer att önska. På det hela taget helt o.k. antologi, som gjorde mig sugen läsa mer av några författare. Och det är väl litegrann syftet med såna här antologier?
Betyg: 3

RSS 2.0