Flum?
Dagens grej verkar vara att det ska införas nationella prov i svenska för 8 åringar. Tongångarna går igen från övriga åsikter som regeringen står för:
- För att hjälpa arbetslösa försämrar vi A-kassan.
- För att hjälpa sjukskrivna ser vi till att de får mindre i plånboken.
- För att hjälpa de som har svårt att lära sig läsa ska dessa människor få svart på vitt på sin oförmåga redan i trean.
Jag hörde Jan Björklund på TV idag. Han pratade om att det inte finns några kunskapsmål för lågstadiet. Eftersom det mycket väl passade in på min bild av dagens skola som flummandets högborg gick jag, tvärt emot alla instinkter, in på skolverkets hemsida (www.skolverket.se) för att kolla. Det är inget jag vanligtvis gör utan att samtidigt hotas av en dubbelpipig Remington. Man kan svårligen tänka sig tristare läsning än kursplaner, det enda som kan mäta sig i tråkighet skulle väl vara ett eller annat partiprogram. På sätt och vis hade Björklund rätt. Det finns inga konkreta, mätbara mål för lågstadiet. Det är först i femman som man har de första nationella proven. Men naturligtvis finns det ändå mål uppsatta för vad lågstadiet ska syfta till. Den första punkten på en lång lista gällde just läsande och fastslog hur viktigt det var att eleverna jobbade med sitt läsande och skrivande.
Nästa grej som Björklund sa i TV lät också mycket vettigt. Forskning har visat, sa han, att elever som har problem att läsa i ÅK3 kommer få stora problem med resten av grundskolan. Därför ska extra satsningar göras på dessa elever. Inte många kan argumentera mot det. I alla delar låter det vettigt.
Men, frågan är, måste det till nationella prov för att satsa mer på specialundervisning? Utan att ha riktigt på fötterna så skulle jag ändå vara villig att satsa en av mina pungkulor på att lågstadielärare redan idag, utan några nationella prov, vet precis vilka elever som behöver mer stöd. Det känns för mig som att hela pratet om ökade satsningar på svaga elever bara är en täckmantel för att driva igenom en ideologiskt motiverad förändring av skolan. Kraven ska skärpas och för att sockra den beska medicinen slänger man in några formuleringar om hur det ska hjälpa de svagaste.